Erişilebilirlik

Lasik Göz Ameliyatları Tehlikeli Olabilir mi?


Lasik Göz Ameliyatları Tehlikeli Olabilir mi?
Lasik Göz Ameliyatları Tehlikeli Olabilir mi?
<!-- IMAGE -->

LASIK göz ameliyatları, görme kusuru olan kişilerin gözlük ya da kontakt lens kullanma gereksinimini ortadan kaldırmak amacıyla yapılıyor. Ancak Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nin 15 yıl önce onayladığı LASIK ameliyatlarının güvenli olup olmadığı yeniden tartışılıyor.

LASIK ameliyatlarıyla ilgili araştırma, ameliyatı olan kişilerin yüzde 95’inin sonuçlardan memnun olduğunu ortaya koyuyor. Ameliyatta lazer kullanılarak korneanın şekli değiştiriliyor. Amerikan ordusu, ameliyatı o kadar güvenli buluyor ki, işlem savaş bölgelerine gönderilecek askerler üzerinde çok sık uygulanıyor. Ancak LASIK ameliyatı, bazı kişilerde kalıcı gözme bozukluğuna yol açıyor. Bu kişiler çift görüş, gece görüşü bozukluğu ya da ışıkların etrafında hale görmekten şikayetçi. LASIK ameliyatı başarısız olan bazı kişilerin işlerini kaybettiği, araç kullanmak gibi basit işlevleri yerine getiremediği biliniyor.

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nde LASIK ameliyatlarını değerlendirmeden sorumlu birimin eski başkanı, bazı yan etkilerin gözardı edildiğini söylüyor. Eski yetkili Morris Waxler, “LASIK ameliyatlarının yan etkileri, belgelerde yazılı. İnsanlar, bu sorunların meydana gelebileceğini biliyor ancak ortaya çıkan bazı ciddi sorunların nasıl çözüleceğine ilişkin bir plan yok,” diye konuşuyor. Waxler’a göre LASIK ameliyatları daha yakından incelenmeli ve yan etkilere ilişkin daha sıkı standartlar getirilmeli. Daire başarısız LASIK ameliyatlarını soruşturuyor ve ameliyat sonrası oluşan sorunları araştırıyor. Buna ek olarak daire, onay vermeden önce, LASIK ameliyatlarında kullanılan aygıtları üreten şirketlerin bazı standartlara uymasını zorunlu hale getiriyor.

Morris Waxler’ın LASIK ameliyatı olmayı düşünenlere bir tavsiyesi var: “Bu konuda herşeyi okuyun. Ortaya çıkabilecek sorunlara ve en kötü senaryoya hazırlıklı olup olmadığınızı iyi anlayın.”

Doktor Penny Asbell, göz kusuru olan herkesin LASIK ameliyatı için uygun aday olmayacağını hatırlatıyor. Asbell, “Hastaların doktorlara kaç LASIK ameliyatı yaptıklarını sormaları yerine belki de kaç kişiyi geri çevirdiklerini sormaları daha iyi olur,” diyor. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, ameliyatın uygulanmasını değil, yalnızca ameliyatta kullanılan lazer aletini denetliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG