Erişilebilirlik

Amerika'da Sağlık Sistemi ve Reformun Getirdikleri


<!-- IMAGE -->

Amerika Temsilciler Meclisi, Pazar günü Başkan Barack Obama’nın en önemli icraatlarından biri olan sağlık reformunu kabul etti. Obama reform paketini imzalayarak yürürlüğe koydu. Yeni sağlık yasasında 32 milyon Amerikalının sigorta kapsamına alınması öngörülüyor.

Aslında Amerika’da sağlık sisteminin – diğer gelişmiş batılı ülkelerle veya Türkiye’yle kıyaslandığında kendine özgü bir yönü var: Amerika'da sağlık sistemi neredeyse tamamen özel sektörün kontrolünde.

Yoksullar için oluşturulan Medicaid Programı, yaşlılar için oluşturulan Medicare Programı ve askerler ve federal yetkililere sağlık sigortası sağlanmasını yönetmekten başka devletin bu sektörde yeri yok.

Sağlık sigortası özel sektör tarafından sağlanıyor ve şirketlerin önceliği kar etmek. Obama yönetiminin uygulamaya koyduğu yeni sağlık yasasında, sağlık sigortasının kapsamını genişletmeye ek olarak tüketicinin korunmasını öngören bazı maddeler de var.

Sağlık reformu tasarısında sigortasız 32 milyon Amerikalının sigorta kapsamına alınması hedefleniyor. Tasarıda devletin sağlık sigortası sağlaması öngörülmüyor. Ancak devlet özel sigorta şirketleri üzerindeki denetimi arttırıyor. Tasarıda sigorta şirketlerinin geçmişteki sağlık sorunlarını mazeret göstererek hastaları sigortalamayı reddetmesi yasaklanıyor. Sigorta primlerine denetim getirilirken primlerin ani bir şekilde arttırılması da önleniyor. 2014 yılı itibariyle Amerikalıların sağlık sigortası edinmesi zorunlu hale gelecek. Reform paketinde ayrıca yoksul kesimlerin sigorta alabilmesi için kaynak ayrılacak.

Kongre Bütçe Dairesi’ne göre reformun maliyeti önümüzdeki 10 yıl içinde 940 milyar dolar olarak hesaplandı.

Bu hafta yürürlüğe giren sağlık yasası 40 yıllık bir mücadelenin sonucu ve çok zor şartlar altında onaylandı. Peki Amerika’da muhalefet ve toplumun bir kesimi reforma neden bu kadar şiddetle karşı çıkıyor?

Türk Sanayiciler ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Washington Temsilcisi Abdullah Akyüz, Amerika'da devletin özel sektöre müdahalesine karşı tepki gösteren bir kültür bulunduğunu, özellikle sağ kesimin ideolojik olarak bölyle bir reforma karşı olduğunu vurguluyor.

Obama’nın en önemli icraatlarından biri olarak görülen sağlık reformunun iktidar için çok büyük bir siyasi zafer olduğu kesin. Ancak Kongre üyeleri siyasi tartışmalar nedeniyle epey yıprandı. Tasarıya destek verenlerin bazılarının Kasım ayında yapılacak Kongre seçimlerinde ciddi bir darbe alabileceği hesaplanıyor – özellikle muhafazakar seçim bölgelerini temsil edenler... Dolayısıyla Başkan Obama ve destekçileri seçime kadar reformun ne kadar etkili olduğunu halka anlatmaya çalışacak. Bunun için girişimler başladı ve Obama Perşembe günü Iowa eyaletinde seçmenle buluşacak.

Amerika'daki sağlık sistemini, reformun etkilerini Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Washington Temsilcisi Abdullah Akyüz değerlendirdi. Haberin ayrıntılarını sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz. Akyüz'le yaptığımız söyleşinin tümünü izlemek için sağ üst köşedeki Windows Media bağlantısına tıklayabilirsiniz.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG