Erişilebilirlik

Avrupalı Bakanlar Ortadoğu'yu Tartıştı


Avrupalı Bakanlar Ortadoğu'yu Tartıştı
Avrupalı Bakanlar Ortadoğu'yu Tartıştı

<!-- IMAGE -->

Avrupa Birliği dışişleri bakanları Ortadoğu’da yaşanan son gelişmelerden endişe duyuyor. Özellikle İsrail’in yeni yerleşim birimleri kurma konusundaki ısrarı Brüksel’de ciddi rahatsızlık yaratmış durumda. Avrupa Birliği bakanları arasında bu kararı kınamayan bir isme rastlamak mümkün değil. Gerilimin tırmandırılması ise uluslararası camianın soruna çözüm bulma çabalarına darbe olarak görülüyor.

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, tarafları müzakereler için bir araya getirmenin en önemli hedef olduğunu ancak son tırmandırmanın bu çabaya zarar verdiğini söyledi.

Avrupa Birliği bakanlarının bir de özel konuğu vardı. Uluslararası Dörtlü’nün Ortadoğu Özel Temsilcisi Tony Blair, bölgedeki son durum hakkında bakanlara bilgi verdi. Blair’in dikkat çektiği konuların başında Gazze vardı.

Blair, Gazze konusunda bir politika değişikliğine gidilmesinin temel öneme sahip olduğunun altını çizdi. Avrupa Birliği’nin Filistin sorunu konusunda çözüm üreten ya da taraflar arasında güven ortamı inşa eden bir yaklaşım içinde olduğunu söylemek mümkün değil. Blair de bunu net bir şekilde ortaya koydu. 2000 yılına kadar güven inşasının sözle yapılabildiğini belirten eski İngiltere Başbakanı, “Bu artık mümkün değil. Güven inşası ancak eylemle olur” mesajı verdi.

Avrupa Birliği’nin bir başka rahatsızlığı da İran’ın son dönemde uyguladığı teknolojik sansür. Tahran hükümeti, uzun bir süredir, elektronik önlemlerle, Amerika’nın Sesi, BBC, Almanya’nın Sesi ve Fransız radyo ve televizyonun uydu yayınlarının izlenmesini engelliyor. Avrupa Birliği, İran’ı yayın frekanslarını bozarak sansür uygulamaktan bir an önce vazgeçmeye çağırdı. Avrupa Birliği uyarıda bulunsa da bu konuda somut adım atacağı yönünde bir sinyal vermedi. Ashton yayınlarla ilgili durumdan endişeli olduklarını dile getirmekle birlikte henüz ileri adım konusunda karar almadıklarının altını çizdi.

XS
SM
MD
LG