Erişilebilirlik

Fransa’da Bölgesel Seçimler Tamamlandı


Fransa’da Bölgesel Seçimler Tamamlandı
Fransa’da Bölgesel Seçimler Tamamlandı

Fransa’da bölgesel seçimlerin ikinci turunda muhalefetteki Sosyalistler, iktidardaki muhafazakarları yenilgiye uğrattı.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin politikalarına karşı bir referandum olarak da değerlendirilen seçimlerde, muhalefetteki Sosyalistler oyların yüzde 54’ünü, muhafazakar Halk Hareketi Birliği ve müttefikleri de yüzde 35’ini elde etti.

Seçimlere katılım oranının yüzde 51 olduğu açıklandı.

Başbakan François Fillon, sonuçların hayal kırıklığı yarattığını, ancak ekonomik reform politikalarının kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Başbakan Fillon’un seçimlerden dolayı istifasını sunacağı, ancak Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin kabine değişikliği görevini yine Fillon’a vereceği haber veriliyor.

Fransa’da iki turlu olarak yapılan bölge seçimleri tamamlandı. Seçim sonuçları Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yönetim biçimini eleştiren bir referanduma dönüşürken, iktidar partisi Halk Hareketi Birliği seçimleri yalnızca tek bir bölgede kazandı. Ana muhalefet Sosyalist Parti yüzde 54 ile birinci parti olurken, 22 bölgenin 21’inde galip geldi. Seçimlerin bir diğer kazananı da siyaset sahnesinden silinmesi beklenen aşırı sağcı Front National oldu.

Fransa’da dördü deniz aşırı eyaletler, 22’si ülke sınırları içinde olmak üzere dört yıllığına görev yapacak 26 bölge yönetimini belirlemek üzere yapılan seçimlerin ikinci turu da dün tamamlandı. 14 Mart’ta yapılan ilk turda, seçmenin yüzde 47’si oy kullanırken, bir hafta boyunca siyasi partilerin yaptığı çağrılar, bu oranı ancak yüzde 51’e yükseltebildi. Katılım oranının düşüklüğü halkın mevcut iktidara ciddi tepkisi olduğu mesajını ortaya koydu. Sosyalist Parti ve sol ittifak ilk tahminlere göre oyların yüzde 54,3’ünü aldı, iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) ise yüzde 36,1’de kaldı. Yalnızca 12 bölgede seçimlere katılan aşırı sağcı Front National ise ülke genelinde 9,7 oy aldı ama katıldığı bölgelerde oylarını yüzde 20’ye kadar yükseltmeyi başardı.

Son seçimlerde 22 bölgenin 20’sini Sosyalist parti almış, İktidar partisi UMP yalnızca Alsace ve Korsika bölgelerini elinde tutabilmişti. Halk Hareketi Birliği (UMP), bu kez 22 bölgeden yalnızca ‘sağın kalesi’ diye anılan Alsace’ı elinde tutmayı başardı, Korsika’yı ise sola kaptırdı. İlk turun galibi Sosyalist Parti (PS), ikinci turdan da zaferle çıktı. Sol grup ile ittifak kurmayı başaran Sosyalist Parti (PS) Alsace hariç tüm bölgeleri kazandı. PS içindeki iktidarını seçim başarısıyla sağlamlaştıran Genel Sekreter Martine Aubry, Yeşiller ve sol cephe ile ittifak kurarak önemli bir başarıya imza attı. Yeşiller ülkenin üçüncü büyük partisi olma özelliğini korudu.

Hükümet Değişikliği Gündemde

Yönetme biçimi, reformları ve özel yaşamı ile sık sık eleştiri oklarına hedef olan Cumhurbaşkanı Sarkozy, seçimlerden zayıflayarak çıktı. Sarkozy’nin aşırı sağcı Front National’in oylarını alabilmek için seçim stratejisi olarak başlattığı milli kimlik tartışması FN’e yaradı. Seçmen aslı dururken, taklidine oy vermeyerek, kayboluyor denilen FN’i yeniden canlandırdı. Ülke genelinde seçmenden ciddi bir uyarı alan Sarkozy’nin 2012’deki yarışa hazırlanmak için yeni stratejisini hazırlaması ve özellikle seçim kaybeden bakanlar başta olmak üzere hükümet değişikliğine gitmesi bekleniyor. Sarkozy’nin “hezimet” görüntüsü vermemek için ilk etapta küçük bir değişikliğe gideceği, asıl değişikliğin ise daha sonra yapılacağı belirtiliyor. Fransız Cumhurbaşkanı kendi partisinden karşısına rakip olarak çıkmaya hazırlanan Dominique de Villepin ve ekibini de toparlayan yeni bir hükümet değişikliğine gitmek zorunda.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG