Erişilebilirlik

Netanyahu: Doğu Kudüs'te Taviz Vermeyeceğiz


Netanyahu: Doğu Kudüs'te Taviz Vermeyeceğiz
Netanyahu: Doğu Kudüs'te Taviz Vermeyeceğiz
<!-- IMAGE -->

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Doğu Kudüs'te Yahudiler için konut inşa etmekten vazgeçmeyeceklerini açıkladı.

Netanyahu dünkü kabine toplantısında politikalarının, 42 yıldır İsrail hükümetlerinin uyguladıklarından farklı olmadığını savundu. Başbakan ayrıca Doğu Kudüs’te Yahudiler için konut inşa etmenin Telaviv’de inşa etmekten farklı olmadığını da savundu. Netanyahu bunu Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a gönderdiği mektupta da ifade ettiğini kaydetti.

İsrail Başbakanı, Amerikan yönetimi, İsrail lobisi ve bazı Kongre liderleriyle görüşmek üzere Washington'a geliyor. Netanyahu, Başkan Barack Obama ile yarın, Dışişleri Bakanı Clinton’la da bugün görüşecek.

İsrail’in Doğu Kudüs’te bin 600 yeni konut inşa projesi, Amerika ile İsrail arasında gerginliğe yol açtı. Amerika işgal altındaki topraklarda konut inşaatlarına son verilmesini istiyor. İsrail yeni konut inşaat politikasını Başkan Yardımcısı Joe Biden’in İsrail’i ziyareti sırasında açıkladı. Beyaz Saray bunu, hakaret olarak gördüğünü bildirdi.

İsrail Başbakanı bugün Washington’da güçlü bir İsrail lobi kuruluşunun, binlerce temsilcinin katıldığı yıllık toplantısına hitap edecek. Bu toplantıda dün konuşan Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü adlı düşünce kurulunun uzmanlarından Robert Satloff, Amerika ile İsrail arasındaki anlaşmazlığın sonuçları olacağını belirtti. Uzman, “Her ikisi de çözümlemeye çalışsa bile, müttefikler arasındaki krizler ciddi ve gerçektir” dedi.

Filistinliler de İsrail'in bu konut inşaatları durmadıkça, barış görüşmelerine katılmayı reddediyor.

Bu arada, Amerika'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell İsrail ve Filistin arasındaki dolaylı barış görüşmelerine öncülük etmek için İsrail'de. Mitchell, Başbakan Netanyahu ile dün görüştü.

Öte yandan İsrail askerleri Batı Şeria'da bir İsrail askerini bıçaklamaya çalıştığı belirtilen iki Filistinliyi öldürdü.

XS
SM
MD
LG