Erişilebilirlik

BM Genel Sekreteri: 'Yahudi Yerleşimleri Yasadışı'


<!-- IMAGE -->

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon İsrail'in işgal altındaki topraklardaki yerleşimlerin yasadışı olduğunu, bu yerleşimlerin genişletilmesinin durdurulması gerektiğini söyledi.

Filistin Başbakanı Salam Fayyad'la görüşen Ban, Ramallah'taki bir yokuştan Yahudi yerleşimlerini gördü. Fayyad Ban'a ayrıca Filistinlilerin başkent olmasını istediği Doğu Kudüs'teki yerleşimleri de gösterdi.

BM Genel Sekreteri İsrail'le Filistinliler arasında 24 ay içinde barış anlaşması görmeyi umduğunu söyledi. Filistin topraklarındaki işgalin sona ermesini umduğunu söyleyen Ban, Kudüs'ün her iki ülkenin başkenti olması konusunda uzlaşma sağlanmasını istedi.

Ban, İsrail ve Filistin'de iki gün süreyle temaslarda bulunuyor. İsrailli yetkililerle de görüşecek olan BM Genel Sekreteri Ban ki Moon'un Gazze'yi de ziyaret etmesi bekleniyor.

İsrail Doğu Kudüs'te 1.600 yeni yerleşim inşa etme planları nedeniyle uluslararası toplumun tepkisini toplamış durumda.

Bu arada, Nablus yakınlarında çıkan çatışmada İsrail askerleri 16 yaşındaki bir çocuğu öldürdü. Doktorlar, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Irak Burin kasabasında İsrail askerlerine taş atan çocuklardan birinin göğüsünden vurularak öldüğünü, 17 yaşındaki bir çocuğun da yaralandığını açıkladı.

İsrailli askeri yetkilier taş atan çocukları dağıtmaya çalıştıklarını doğruladı ancak göstericilere ateş açıldığını reddetti. İki Filistinli'nin yaralandığını söyleyen yetkililer askerlerin plastik mermi ve gözyaşartıcı bomba kullandığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG