Erişilebilirlik

Washington'da Kritik 'Sağlık Reformu' Oylaması


<!-- IMAGE -->

Amerika Temsilciler Meclisi Obama yönetiminin en önemli icraatlarından biri olan sağlık reform paketini oylamaya hazırlanıyor.

Bugün oylanacak tasarıda 32 milyon Amerikalı'nın sağlık sigortası kapsamına alınması; yoksul kesimlere sağlanan sağlık sigortasının kapsamının genişletilmesi; sağlık sigortası edinmek isteyenler için yeni bir borsa kurulması ve sağlık sigortasının zorunlu hale getirilmesi öngörülüyor. Tasarıda sigorta şirketlerinin geçmişteki sağlık sorunlarını mazeret göstererek hastaları sigortalamayı reddetmesi yasaklanıyor. Tasarıda ayrıca sigorta şirketlerinin primleri hızlı bir şekilde arttırması yasaklanırken, yoksulların sigortalanabilmesi için kaynak ayrılması öngörülüyor.

Tasarının onaylanması çağrısında bulunan Başkan Barack Obama, "Reform zamanı gelmiştir. Yeterince bekledik. Yüz yıllık mücadelemiz tarihi bir oylamayla son bulacak," dedi.

Ancak muhalefetteki Cumhuriyetçiler sağlık reform paketine şiddetle karşı çıkıyor. Muhalefet tasarının maliyetinin çok yüksek olduğunu, kapsamının fazlasıyla geniş olduğunu savunuyor.

Obama ve Demokrat Parti liderleri, son ana kadar tasarı için destek arayışlarını sürdürdü.

Oylamanın son derece çekişmeli geçeceği anlaşılıyor, ancak iktidar partisi tasarının onaylanmasını bekliyor.

Çoğunluktaki Demokratlar Kongre'de zaman zaman kullanılan 'uzlaşma yönetimi' adı altındaki tartışmalı bir taktiğe başvurarak muhalefeti etkisiz hale getirip tasarıyı zorla geçirmeye çalışıyor.

Bugünkü oturumda geçen yıl Senato tarafından onaylanan reform paketi oya sunulacak. Temsilciler Meclisi Genel Kurulu daha sonra tasarıya değişiklik yapılmasını öngören önergeyi oylayacak. Senato Genel Kurulu'nun da değişiklik önergesini 51 oyla onaylaması durumunda sağlık reform paketi Başkan Barack Obama'nın imzasına sunulacak.

Sağlık reformunun başarıya ulaşması Obama ve iktidardaki Demorkat Parti açısından hayati önem taşıyor. Cumhuriyetçiler sağlık reformu önergesine karşı çetin bir muhalefet sergiledi. Amerika'da Kasım ayında Kongre seçimleri yapılacak ve bazı muhafazakar seçim bögelerini temsil eden Demokratların sandalyelerini kaybetmeleri olasılıklı. Demokratlar, reform paketini biran önce onaylayarak seçmenlerden destek bulabilmeyi umuyor.

Amerika'da sağlık sigortası özel şirketlerin kontrolünde ve kamu sağlık sistemi sınırlı. Devlet, yoksullara ve yaşlılara yönelik sigorta imkanı tanısa da çoğu Amerikalı sağlık sigortasını işverenden veya özel şirketlerden temin etmek durumunda. Aylık ödenen sigorta primlerinin yüksek olması nedeniyle 40 milyonun üzerinde Amerikalı'nın sağlık sigortası bulunmuyor. Sigortasız biri hastalanırsa tedavi masraflarını cebinden ödemek durumunda. Amerika'da kişisel iflasların yarısı sağlık masraflarını karşılayamamalarından kaynaklanıyor. Öte yandan, sağlık harcamaları sürekli olarak artıyor: Amerika'da sağlık sektörü 2,5 trilyon dolar büyüklüğünde; Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın yüzde 16'sını teşkil ediyor.

Sigortasızların sayısının yüksek olması ve sağlık maliyetlerinin artıması, sağlık sisteminde reform yapılmasını zorunlu hale getiriyor.

Partilerüstü Kongre Bütçe Dairesi sağlık reform paketinin ilk 10 yıl içinde 940 milyar dolara mal olacağını hesaplıyor. Kongre Bütçe Dairesi ayrıca - Cumhuriyetçilerin iddialarının aksine - tasarının Amerikan bütçe açığını 130 milyar dolara azaltacağını ve kamu borcunda 1 trilyon dolarlık azalma görüleceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG