Erişilebilirlik

'Irak Ulusal Kimliğine Dönüyor'


<!-- IMAGE -->

Irak’ın Washington Büyükelçisi Samir Sumaida’ie ülkesinde iki hafta önce yapılan seçimlerin başarılı olduğunu söylüyor.

Irak’ın Washington Büyükelçisi Samir Sumaida’ie, 7 Mart günü yapılan seçimlerin Irak’ta yeni bir siyasi gerçeği ortaya koyduğunu düşünüyor: “Bu seçimler 2005 seçimiyle kıyaslandığında çok büyük bir ileri adımdı. Seçim tamamıyla Iraklıların denetimindeydi. Güvenlik tümüyle Iraklılar tarafından sağlandı. Bunlar ufak başarılar değildir. Bu arada, seçim sonuçları siyasi açıdan da çok ilginç. Mezheplere göre oluşan siyasi partiler göreceli olarak daha başarısızdı. Toplumun eğilimi belli – mezhepçi politikalardan uzaklaşıyoruz. Bu seçimler Irak’ta meseleler üzerinde siyaset yapmamızın, daha ulusal bir siyasi anlayış edinmemizin yolunu açtı. Bu süreç tam olarak sonuçlanmış değil, ama istikamet bu.”

Büyükelçi Sumaida’ie Irak’ta mezhepçilikten uzaklaşıldığını; dini partilerin bile daha ılımlı bir çizgiye geldiğini; daha ılımlı bir siyaset izlemeye başladıklarını söylüyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Sumaida’ie, batı basında sıkça telaffuz edilen ‘Şiilerin kontrolündeki hükümet;’ veya ‘Şiilerin kontrolündeki kurumlar’ gibi ifadeleri beğenmediklerini söyledi: “Bunu sevmiyoruz. Iraklılar bunu sevmiyor. Elbette nüfus bakımdan Şiiler çoğunlukta olduğu için herhangi bir kurumda baskın olacaklar. Ancak bu, diğer kesimlerin – Kürtlerin, Sünnilerin – bu sürecin dışında bırakıldığı anlamına gelmiyor. Durum böyle değil.”

Büyükelçi Sumaida’ie seçim değerlendirmeleri yapıldığını, Sünnilerin kendilerini Sünni olarak nitelenmesinden de hoşlanmadığını kaydetti. Yani, anlaşılan – Büyükelçiye göre - Irak’ta “Iraklı olma” kavramı daha fazla önem kazanıyor: “2006 – 2007 yıllarının karanlık günlerinde herkes Irak kimliğini görmezden geliyordu. Irak’ın ölüm ilanını yazıyorlardı. Ben bu konuda hep ısrarcı olmuşumdur. Irak kimliği; veya Irak milliyetçiliği yaşıyor. Biraz zayıflamıştı sadece… Şu an politikamızın ulusal olduğu söylenemez. Ancak bu yönde ilerliyoruz. İstikametimiz çok net. Irak’ta halen çok güçlü etnik veya mezhepsel siyasal güçler var. Ancak zaman içinde bunların da rolü azalacak.”

Seçimlerden sonra oluşacak tablo ve siyasi gelişmeler Irak’taki eğilimi biraz daha açıklığa kavuşturacak.

Seçim sonuçlarının belirlenmesiyle koalisyon arayışları hız kazanacak. Ancak yabancı gözlemcilerin esas önem verdiği nokta, hükümetin biran kurulması ve Irak’taki sorunların üzerine gidilmesi.

Irak’ta sorunların yaygın olduğunu kabul eden Büyükelçi Sumaida’ie’ye özellikle Kürtlerle Araplar arasındaki tartışmalı bölgeler ve petrol gelirinin dağılımı konularını sorduk. Sumaida’ie, bu sorunlara çözüm bulunması için yeni kurulacak hükümetin programı olacağını söyledi: “Burada esas cesaret verici olan nokta şu: kimse şiddete başvurmaktan söz etmiyor. Herkes bu zor sorunların siyasi süreç ve diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini düşünüyor.”

Irak’ın geleceği bu sorunların çözümüne endeksli. Bu arada, Amerikan askerlerin Irak’tan çekilme süreci işliyor. Amerikan askerlerinin tümü 2011 yılı sonuna kadar Irak’ın tamamından çekilecek: “Çekilme takviminden sapmaya neden olacak herhangi bir gerekçe görmüyoruz. Bu, iki ülkenin üzerinde anlaştığı bir çekilme takvimi. Şartlar çekilmeye olanak tanıyor. Bunun değişmesini gerektirecek bir şey göremiyorum.”

Büyükelçi Sumaida’ie’ye komşularıyla ilişkilerini de sorduk: “Türkiye’nin Irak’ta çok sayıda yatırımları var. Bunun devamını umuyoruz. Dolayısıyla Türkiye de Irak’ta istikrarın oluşmasına büyük önem veriyor.”

Türkiye’yle ekonomik ilişkilerin önemine işaret eden Irak’ın Washington Büyükelçisi Samir Sumaida’ie, Irak anayasasının topraklarında herhangi bir komşu ülkeye tehdit oluşturacak unsurların barınmasına izin vermediğini vurguladı ve PKK terör örgütüne karşı Türkiye’yle işbirliği yaptıklarını belirtti.

Haberi dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayabilirsiniz. Büyükelçi Sumaida'ie Amerika'nın Sesi'nin Press Conference USA programına katıldı.

XS
SM
MD
LG