Erişilebilirlik

17 Mart Amerikan Basınından Özetler


New York Times Obama yönetiminin, para biriminin değerini bilinçli olarak yüksek tutan Çin’e karşı giderek sertleştiğini yazıyor. Gazete, Pekin’in benzer bir sertlikle karşılık vermesinin vahim sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor.

<!-- IMAGE -->

Sorunu çok taraflı bir platformda çözmek daha doğru olur. Böyle bir platformda Çin kendisini Amerika’nın keyfi tavrına karşı mücadele eden zayıf ve güçsüz bir taraf olarak gösteremez. Çin’in kuralları çiğneyip çiğnemediği, para biriminin değerini manipüle edip etmediği konusunda IMF’ye başvuruda bulunmak yöntemlerden biri olabilir. Başta Avrupa Birliği, Hindistan ve Güney Kore olmak üzere, diğer ülkelerin de Çin’in para politikasından zarar gördüklerini dile getirmeleri çözüme katkı sunabilir. Dünya ekonomisi, Çin’in para biriminin değerini düşük tutarak yaptığı ihracatı kaldıracak durumda değil. Bunu ne kadar çok ülke dile getirirse, Çin’in tavrını değiştirme ihtimali de o kadar artacaktır.



USA Today bütçe açığını kapatmak amacıyla kurulan partiler üstü komisyonun çalışmalarını eleştiriyor. Gazete, vergi artışı olmadan ve harcamalar azaltılmadan bütçe açığının kapatılamayacağını vurguluyor.

Obama’nın oluşturduğu bütçe komisyonu hiç de iyi bir başlangıç yapmadı. Komisyonun karşıt görüşlere sahip üyeleri, çözüm için ne yapmayacaklarını söyleyerek işe başladılar. Birçok Cumhuriyetçi komisyon üyesi, vergi artışına karşı çıkan girişimlere imza attılar. Komisyonun en azından bir Demokrat üyesi de sosyal harcamaların kısılmasına karşı çıkacağını açıkladı. Komisyon üyelerinin bu tavırlarının sadece görüntüyü kurtarmaya yönelik olmasını umuyoruz. Komisyonun görevi, üyelerinin ideolojik saflıklarını korumak değil, gerçekten büyük bir tehlike arz eden bir soruna çözüm bulmaktır.

Washington Post Arizona eyaletinde kaçak göçmenlerin tutuklanmasını öngören yasa tasarısına sert tepki gösteriyor. Gazete, bu tür polisiye önlemlerin çözüm olmadığını savunuyor.

Obama yönetimi, ülkeye kaçak yollardan giren yaklaşık 12 milyon göçmene vatandaşlık yolunu da açacak biçimde bir reform yapma konusunda ciddi olduğunu ısrarla söylüyor. Ancak Obama’nın yaşadığı siyasi sıkıntılar ve öncelik verilen diğer yasa tasarıları göz önüne alındığında, göçmenlik reformunun kısa bir süre içinde Kongre gündemine gelmesi zor görünüyor. Ne yazık ki, bu siyasi boşluğun sonucu, Latin Amerika kökenli göçmenleri hedef alan önlemlerin artırılması oluyor. Sonuçta kaçak göçmenler yine karanlıkta yaşamaya mahkum ediliyor ve farklı etnik kökenlerden gelen insanlara karşı işlenen günahlar Amerikan vatandaşlarını da mutsuz ediyor.

Christian Science Monitor Federal İletişim Komisyonu’nun hızlı internet kullanımını yaygınlaştırmak için hazırladığı Ulusal Geniş Bant Planı’nı destekliyor. Ancak gazete, planın bazı eksikleri bulunduğunu da ekliyor.

Hazırlanan planda, hızlı internet erişiminin Amerikan ekonomisi için elektrik kadar önemli olduğu vurgulanıyor. Herkesin hızlı internet erişimine ulaşabilmesi ve bu hizmetin makul bir ücretle sağlanabilmesi gerektiği belirtiliyor. Federal İletişim Komisyonu’nun bütün üyeleri tarafından desteklenen bu planın bazı eksikler var. Planın bazı bölümlerinin kongre tarafından onaylanması gerekiyor, bazı bölümlerine ise sektörden itirazlar var. Ancak komisyonun böyle bir vizyon belirlemesi ve hedef koyması doğru bir karardır. Güney Kore gibi bir ülkenin vatandaşları internete Amerikan vatandaşlarından 25 kat hızla ulaşırken, Amerika niçin daha azıyla yetinsin?

XS
SM
MD
LG