Erişilebilirlik

İsrail Genelkurmay Başkanı Ankara Temaslarını Tamamladı


<!-- IMAGE -->

NATO'ya Bağlı Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi'nin Düzenlediği iki günlük "Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu" sona erdi. Sempozyuma İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi de katıldı. Bu, 2005’ten bu yana İsrail’den Türkiye’ye Genelkurmay Başkanlığı düzeyinde yapılan ilk ziyaret.

“Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu" NATO'ya Bağlı Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi'nin iki yılda bir düzenlediği toplantıların 3'üncüsüydü. Sempozyumun amacı terörizme karşı mücadelede ortak tanımları ve yaklaşımları geliştirmek, değişik organizasyon ve bölgelerin değerlendirmelerini tespit etmek ve ortak bir anlayış belirlemekti.

Sempozyum dün Genel Kurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un konuşmasıyla başladı. Orgeneral Başbuğ konuşmasında terörün küreselleşmesinin uluslararası yardımlaşmayı gerekli hale getirdiğini belirterek ve terörizmin kaynağı ve hedefi ne olursa olsun hiçbir şekilde meşru olamayacağını vurguladı.

700'den fazla hükümet temsilcisi, üst düzey askeri personel, büyükelçi, yurtiçi ve yurtdışında konusunda uzman akademisyen ve gazetecilerin katıldığı sempozyuma İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi de katıldı. Bu, 2005’ten bu yana İsrail’den Türkiye’ye Genelkurmay Başkanlığı düzeyinde yapılan ilk ziyaret oldu. İsrail basını, ziyareti iki ülke arasında yaşanan krizleri anımsatarak “Ziyaret hassas bir dönemde gerçekleşiyor” ve “Genelkurmay Başkanı, bağları onarmak için Ankara’da” şeklinde yorumlarken, Aşkenazi’nin askeri törenle karşılanmasına da geniş yer verdi.

Güvenlik nedeniyle başlangıçta gizli tutulan ziyarette İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüştü. Görüşme hakkında ne Genelkurmay Başkanlığı’ndan ne de Savunma Bakanlığı’ndan bir açıklama yapılmazken, Jerusalem Post gazetesi Aşkenazi’nin Türkiye’deki temaslarında, İran’ın nükleer yapılanması, Hamas ve Hizbullah’ın yeniden silahlanması ve İsrail’in geçen kış Gazze’deki operasyonları ışığında bölgeye ilişkin stratejik bir değerlendirmeye ağırlık verdiğini yazdı.

Aşkenazi ve beraberindeki heyet Anıtkabir'i de ziyaret etti. İsrail Genelkurmay Başkanı, Anıtkabir özel defterine, "İsrail Savunma Kuvvetleri adına büyük lider Mustafa Kemal Atatürk'ü anmak gurur verici. Mustafa Kemal Atatürk, eşsiz karakteriyle fedakarlık, vizyon, ulusal gurur ve askeri profesyonellik için hala örnek oluşturan müstesna bir liderdi" diye yazdı. Aşkenazi sempozyumun ve görüşmelerinin ardından İsrail’e döndü.

XS
SM
MD
LG