Erişilebilirlik

Doğu Kudüs'te Çatışma


<!-- IMAGE -->

Doğu Kudüs’te bir sinagogun yeniden ibadete açılmasını protesto eden yüzlerce Filistinli İsrail polisine taşlarla saldırdı, otomobil lastiklerini ateşe verdi.

Lastik mermi ve göz yaşartıcı bombalarla karşılık veren polis, 60 Filistinliyi tutukladı. İsrailli yetkililer, çatışmalarda ikisi polis yirmiyi aşkın kişinin de yaralandığını açıkladı.

Sinagog, hem Yahudiler hem de Müslümanlar tarafından kutsal sayılan tarihi yere yakın bulunuyor.

İsrail ile Filistinliler arasında gerginlik, İsrail’in Doğu Kudüs’te bin 600 yeni konut inşa etmeyi planladığını açıklamasının ardından arttı.

İsrail polisi Doğu Kudüs’te taşlarla saldıran Filistinli gençleri ses ve gözyaşartıcı bombalarla dağıtmaya çalışırken, Batı Şeria’nın Ramallah ve Nablus dahil bazı kent ve köylerinde de yer yer çatışmalar oldu. Doğu Kudüs’te el-Aksa camisinin yakınındaki sinagogun yeniden ibadete açılması Gazze’de de protesto edildi.

Beş günden beri Doğu Kudüs’e binlerce İsrail polisi sevk edildi. İsrail polisinin sözcüsü Amerika’nın Sesi’ne Filistinliler için konan giriş kısıtlamalarının devam ettiğini söyledi.

Eski kente sadece 50 yaşın üzerinde erkeklerin girmesine izin verildiğini belirten sözcü, bunun dışında hiçbir İsrailli, Arap ya da yabancı ziyaretçiye izin verilmediğini belirtti.

Amerika, İsrail’den Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerini genişletmeyi durdurmasını istiyor. Ancak İsrail hükümeti geri adım atacağına ilişkin bir işaret vermiyor. Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada Amerika’nın talebini mantık dışı olarak niteledi.

Lieberman, Doğu Kudüs’te Araplara konut inşa etme ve satın alma izni verilirken sadece Yahudilere yasak getirilmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. İsrailli bakan Washington ile diplomatik krizin zamanla yatışacağına inandığını da belirtti.

Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden’in geçen hafta bölgeyi ziyareti sırasında İsrail’in Doğu Kudüs’te Yahudiler için bin 600 yeni konut projesini onaylaması Obama yönetimini kızdırdı.
Amerika’nın Orta Doğu özel temsilcisi George Mitchell, dolaylı görüşmeler için bölgeye yapacağı ziyareti ertelerken Obama Yönetimi, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya krizi çözmek izin bazı taleplerde bulundu.

Taraflar iki hafta önce dolaylı görüşmelere başlamayı kabul etmişti. Ancak Filistinliler, İsrail yeni konut inşaatına devam ettikçe masaya oturmayacaklarını bildiriyor.

Filistin Yönetimi sözcüsü Ghassan Katip, görüşme masasına dönmek için bazı şartlar öne sürdü.

Sözcü Katip, Amerika’dan, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında her türlü faaliyeti durduracakları yolunda güvence istediklerini söyledi.

Katip ayrıca, Kudüs’ün statüsü dahil tüm konuların belirli bir takvim çerçevesinde görüşme gündemine alınmasını istediklerini de açıkladı.

XS
SM
MD
LG