Erişilebilirlik

16 Mart Amerikan Basınından Özetler


<!-- IMAGE -->

Washington Post İsrail’in Doğu Kudüs’te yeni yerleşim birimi inşa etme kararını kışkırtıcı bir yaklaşım olarak görüyor. Ancak gazete, Obama yönetiminin Netanyahu hükümetine aşırı baskı yapmasının ters tepebileceği uyarısında bulunuyor:

Netanyahu, zaten atabileceği kadar geri adım attı ve yeni tavizlere de kapı araladı. Ancak Netanyahu’nun bu politikası İsrail’de sert eleştirilere maruz kaldı. Obama ise geçmişteki hatalarını tekrarlama riskiyle karşı karşıya… Şimdi Filistinliler barış görüşmelerine katılmak yerine, Washington’un zorlamasıyla İsrail’in atacağı tek yanlı adımları beklemeyi tercih edecektir. Obama, İsraillilerin büyük bir kısmı tarafından Filistinli ve Arap liderlerin uzlaşmaz tavrına göz yuman ve İsrail hükümetinden görülmemiş taleplerde bulunan bir lider olarak algılanıyor. Eğer yaşananlar İsrail’deki bu algıyı güçlendirirse, Obama yapmak istediği şeyin tam aksi bir sonuçla karşı karşıya kalabilir.

<!-- IMAGE -->

Boston Globe ise İsrail ile Obama yönetimi arasındaki anlaşmazlığın basit bir diplomatik tartışma olmadığını vurguluyor. Gazete, İsrail’in barış sürecine bağlılığını göstermek için yeni yerleşim planından vazgeçmeye çağırıyor:

Doğu Kudüs’e 1600 yeni konut yapılması konusundaki tartışma, dolaylı barış görüşmelerinin geleceğini doğrudan ilgilendiren bir konudur. Filistinliler, kendi devletlerine kavuşabilmek için sınırlar, güvenlik ve mültecilerine dönüşü gibi konularda umduklarından daha azına razı olabilirler. Ancak Doğu Kudüs, yeni Filistin devletinin başkenti olmadıkça, bir barış anlaşması da mümkün olmayacaktır. İsrailli sağcıların, Doğu Kudüs’ün etnik yapısını değiştirme çabaları hem İsrail’in hem de Amerika’nın güvenlik çıkarlarını tehdit ediyor. Netanyahu, sadece Amerika-İsrail ilişkilerini kurtarmak için değil, İsrail’in çıkarları için de Doğu Kudüs’teki yeni yerleşim birimi planını iptal etmelidir.

New York Times Irak seçimlerinin sonuçlarına ilişkin verilerin kaygı verici olduğunu yazıyor. Gazete, yeni hükümetin kurulmasının uzun bir zaman alabileceğini belirtiyor:

Yeni parlamentoyu ve yeni başbakanı bekleyen çok önemli görevler var. Adil bir petrol yasası çıkartılması ve Arapların ve Kürtlerin Kerkük’e ilişkin taleplerinin hakkaniyete uygun bir biçimde çözülmesi bunların başında geliyor. Ayrıca Amerikan muharip birliklerinin çekilmesi için belirlenen sürenin dolmasına altı aydan az kaldı. Bağdat’ta yeni hükümetin hızlı ve meşru bir biçimde işbaşı yapabilmesi için Amerikalılarla Iraklıların büyük bir çaba harcaması gerekiyor. Seçim yarışının başa baş gitmesinin yanı sıra Iraklıların bir kez daha etnik ve dini temelde oy kullanması da rahatsız edici bir unsur. Iraklı liderlerin artık etnik ve dini temelleri bir kenara bırakıp, bütün Irak’ı yönetebilecek beceri ve vizyona sahip olduklarını göstermeleri gerekiyor.

USA Today Obama yönetiminin sağlık reformunu Kongre’den geçirmek için yeni bir hamle başlattığını hatırlatıyor. Gazete, hazırlanan ortak tasarının övülecek yanları olmasına rağmen bazı eksikleri de bulunduğunu savunuyor:

Demokratlar, Temsilciler Meclisi ile Senato’da kabul edilen iki ayrı tasarıyı harmanlayarak gerekli oy desteğini toplamaya çalışıyorlar. Ortaya çıkan tasarının birçok olumlu yönü var. Yaklaşık 30 milyon insana sağlık sigortası sağlanması ve milyonlarca insana da ek güvence verilmesi bunların başında geliyor. Ancak tasarının mükemmel olduğu da söylenemez. Ayrıca bu tasarı, sağlık reformuyla ilgili son söz olarak da düşünülmemeli. Yapılacak tartışmalarla, tasarı daha da iyi bir hale getirilebilir. Ancak Demokrat liderler, sağlık reformunun geçmesi için gerekli desteği sağlamaya çalışırken, reformun özüne zarar verebilecek uzlaşmaları da kabul etmemelidir.

XS
SM
MD
LG