Erişilebilirlik

Dünyada Silah Satışları Arttı


Merkezi Stockholm’de bulunan Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI ‘Silahlanma Raporu’nu açıkladı. Buna göre, dünya çapında silah satışı, 2005-2009 döneminde, bir önceki beş yıla oranla yüzde 22 arttı. Silah pazarındaki payını en yoğun şekilde artıran ülkelerin başında ise bir numaralı müşterisi Türkiye olan Almanya geliyor.

Almanya 2008 yılında başlayan ekonomik krizden en çok etkilen ülkelerden biri. Ancak ülkede krizin teğet geçtiği başlıca sektörün silah sanayi olduğu anlaşılıyor. Krize rağmen yaklaşık 6 milyar Euro değerinde silah ihracatı gerçekleştirek 2. Dünya Savaşı sonrasında en çok silah satışı yapılan yılı geride bırakan Almanya böylece dünya pazarındaki payını da yüzde 11’e çıkardı ve Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI’nin listesinde üçüncü büyük silah satıcısı olarak yer aldı. İlk sıraları yüzde 30 oranla ABD ve yüzde 23’le Rusya paylaşırken, Almanya’nın dünya pazarındaki payı 2005-2009 arasındaki dönemde iki kat arttı.

Almanya’da110 bine yakın kişinin silah sanayisinde çalıştığı tahmin edilirken, ülke dünyanın birçok kriz bölgesinin ve savaş süren ülkelerinin de dahil olduğu toplam 140 ülkeye silah ve askeri mühimat sattı.Almanya’dan silah satın alan ülkeler listesinde yüzde 14 oranıyla Türkiye birinci, ikinci sıradaki müşteri ise yüzde 13 oranıyla Yunanistan. Almanya her iki ülkeye ‘Nato Anlaşması’ çerçevesinde 1960’lı yıllardan bu yana silah, muhimat ve yedek askeri parçaları satıyor. Türkiye’nin Almanya’nın aldığı silahlar arasında zırhlı araçlar başı çekerken, Yunanistan’ın ithal ettiği Alman malı mühimatda tankların yanısıra, denizaltılar ve tanksavar mayınları başta geliyor.

Bu arada ağır bir ekonomik buhrandan geçen Yunanistan’ın dünyanın en çok silah alan ülkeler listesinde ise yüzde 4,9 oranı ile beşinci olması dikkati çekiyor. Almanya’nın satış yaptığı ülkeler listesinde ise nükleer programı nedeniyle gündemde olan İran’ın yanısıra, insan haklarının büyük bir şekilde ihlal edildiği Nijerya, Yemen, Sudan, Somali ve Pakistan gibi kriz bölgelerinin olması eleştiriliyor. Almanya’nın ihracat yasaları ‚çatışmaların yaşandığı kriz bölgelerine silahların satılmasını ve onaylanmasını’ açık bir şekilde yasaklıyor, ancak silah sektörünün üçüncü ülkeler üzerinden satış gerçekleştirerek bu engeli aştığı biliniyor. Son yıllarda özellikle Alman malı küçük çaplı ve hafif ateşli silahların satışının artmasıyla, şiddetin körüklendiğini savunan barış organizasyonları ve muhalefet partileri Almanya’nınsilah ithalat denetim mekanizmasının güçlendirilmesini talep ediyor. Uzmanlara göre başta Afganistan ve Pakistan olmak üzere kriz bölgelerindeki silah karabosalarında satışa sunulan silahlarda Almanya kaynaklı olanlar birinci sırada yer alıyor.

XS
SM
MD
LG