Erişilebilirlik

Beyaz Saray Danışmanından İsrail'e Sert Eleştiri


<!-- IMAGE -->

Başkan Barack Obama’nın danışmanı, İsrail’in Doğu Kudüs’teki yerleşimlerini genişletme planının, Ortadoğu barış sürecini aksatmak amacıyla hazırlanmış bir adım olduğunu savundu.

ABC televizyonunda konuşan David Axelrod, İsrail’in inşaat planının “hakaret” olduğunu, barış ve güvenliği savunan herkesi rahatsız ettiğini söyledi.

İsrail geçen hafta Doğu Kudüs’te Yahudiler için bin 600 yeni ev konut inşa edeceğini açıkladı. Açıklama, Filistinliler’in İsrail’le dolaylı görüşmeleri kabul etmesinin hemen ardından ve Başkan Yardımcısı Joseph Biden’ın bölgeyi ziyareti sırasında yapıldı.

Axelrod’un konuşmasının ardından Amerika’daki en güçlü Yahudi lobi kuruluşu AIPAC, Obama yönetiminin İsrail’e yönelttiği sert eleştirilerin “ciddi kaygı konusu” olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Cuma günü İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu telefonla aramış ve inşaat planının Ortadoğu barış süreci açısından “olumsuz sinyaller verdiğini” söylemişti. Netanyahu da, planın yanlış zamanlandığını kabul etti. Başbakan Netanyahu dün bakanlar kurulu toplantısında, inşaat projesinin kendisine danışılmadan açıklandığını söyledi, ancak projenin iptal edilip edilmeyeceğini söylemedi.

İsrail, Filistinlilerin kendi devletlerine başkent yapmak istediği Doğu Kudüs’ü, 1967 savaşından bu yana işgali altında bulunduruyor.

Amerika’nın Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell, İsrailli ve Filistinli tarafları yeniden masaya oturtmak amacıyla bu hafta bölgeyi ziyaret edecek.

XS
SM
MD
LG