Erişilebilirlik

Washington Otomobil Fuarı’nda Çevreci Akım


Bus-bus berhiaskan lukisan di Islamabad, Pakistan (10/7).
Bus-bus berhiaskan lukisan di Islamabad, Pakistan (10/7).
<!-- IMAGE -->

Washington Otomobil Fuarı’nda 42’yi aşkın yabancı ve yerli otomobil üreticisi, son modellerini tanıttı. Fuarda en göze çarpan konuysa otomotiv şirketlerinin çevreyle uyumlu teknolojilerden yararlanmasıydı.

Ford otomotiv şirketinin başkanı Alan Mulally, 2010 Washington Otomobil Fuarı’nın açılışını yaptı. Mulally, Ford’un yeni Explorer arazi aracında yakıt tasarrufu için 400 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi. Mullay, “Büyüklüğümüz göz önünde bulundurulduğunda tüm ürün grubumuzda yakıt tasarrufuna gittiğimizde, kardondioksit salımını azaltmada çok önemli bir adım atmış oluyoruz,” diyor.

Ford, 2005’ten beri ilk kez kara geçti. Şirket, 2020 yılına kadar hibrit ve elektrikli araçlarının, tüm ürünlerinin yüzde 20’sini oluşturmasını umuyor. Şirketin bu adımı, Maryland eyaletinden Cynthia Smith’in ilgisini çekmiş. Smith, “Alternatif enerjiye destek veriyorum,” diye konuşuyor. Ancak Smith, kendisini, General Motors’un uzun süredir beklenen ve benzinle çalışan motor devreye girmeden 64 kilometre yol alabilen elektrikli aracı Chevy Volt’u almaya hazır hissetmiyor. Smith şöyle konuşuyor: “Uzun mesafeli yolculukları, henüz varolmayan bir altyapıya muhtaç bir araçla yapamam. Böyle bir değişikliğe ve bu aracı almaya hazır değilim.”

Jeremy Stanley, Ford’un en çok satan Explorer arazi aracına sahip. Stanley, iyi bir araç olduğunu söylediği Explorer’ın çok benzin yaktığını kabul ediyor. Stanley, “Aracım hiç sorun çıkarmadı. Hiçbir zaman bozulmadı. Sık sık malzemelerimi yükleyip balık tutmaya gidiyorum,” diye konuşuyor.

Green Car Journal dergisinden Ron Cogan, otomotiv şirketleri geleceğin daha temiz ve çevreyle uyumlu araçlarını üretirken, tüketicilerin de tercih yapmakta acele etmediğini söylüyor. Cogan şöyle konuşuyor: “Elektrikli ve pilli araçlara inancım büyük, ancak bunlar elimizdeki tek çevreci seçenekler değil. Yakıt tüketimimizi azaltmak isteyip de temiz mazot enerjisini bir kenara atmak aleyhimize olur.”

Çevreci örgüt Sierra Club’dan Ann Mesnikoff, yeni hibrit ve elektrikli araçların heyecan verdiğini, ancak sera gazı salımını azaltmak için şirketlerin yenilik yapmaya devam etmesi gerektiğini söylüyor. Mesnikoff, “Şirketlerin, elektrikli araçların ötesinde, kamyonlarını nasıl geliştireceklerini görmek istiyoruz. Çok benzin yakan bu araçların değişmesi şart,” diye konuşuyor. Mesnikoff, 2016’da otomotiv sanayiinde yeni yakıt tasarrufu standartlarının yürürlüğe gireceğini, ancak sera gazı salımını azaltmaları için şirketler üzerindeki baskının devam etmesi gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG