Erişilebilirlik

Üç Boyutlu Filmler Gözü Yoruyor


Israel's President Shimon Peres, right, walks U.S. Secretary of State Hillary Clinton, to her car following their meeting in Jerusalem, July 16, 2012.
Israel's President Shimon Peres, right, walks U.S. Secretary of State Hillary Clinton, to her car following their meeting in Jerusalem, July 16, 2012.
<!-- IMAGE -->

Avatar gişe rekorları kırmaya devam ederken sinema sektörünün önde gelenleri, üç boyutlu filmlerle televizyon programlarının artacağını tahmin ediyor. Ancak üç boyutlu film ve televizyon programı izlemenin sağlığa zararlı etkileri olması söz konusu.

Avatar gibi üç boyutlu filmler, sinemaseverlerden büyük ilgi görüyor. Bilim kurgu türünün en iyi örneklerinden biri sayılan Avatar, en iyi dram ve en iyi yönetmen dallarında Altın Küre ödülü aldı.

Ancak Berkeley’deki California Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre üç boyutlu filmler gözü yoruyor. Yakın nesnelere baktığımızda gözlerimiz birbirine yaklaşır. Uzağa baktığımızdaysa bunun tam tersi olur. California Üniversitesi optometri profesörü Martin Banks’e göre, aynı anda yakın ve uzağa odaklanmayı gerektiren üç boyutlu görüntüler gözün doğasına aykırı. Bu duruma “görüş uyumu zıtlaşması” deniyor.

Banks, “Gözlerinizi yakındaki görüntüye yoğunlaştırmanız gerekirken uzaktaki görüntülere de odaklanıyorsunuz. Şu şekilde gözünüzü, normal hareketlerine aykırı çalışmaya zorluyorsunuz.” diyor. Bu durum baş ağrısına ve bulanık görmeye neden oluyor. Martin, “Beyinle göz arasında yıllar boyunca oluşan ikili ilişkiyi bozuyorsunuz. Bu durum göz yorgunluğuna sebep oluyor.” diyor. Banks, gençlerin daha büyük risk altında olduğu görüşünde: “50’li ve 60’lı yaşlarda gözün odaklanmasına ilişkin kaygılar azalıyor. Ancak çocuklar ve gençler için sorun daha ciddi.”

Banks, film yapımcılarına bu kaygıları aktardığını, yapımcıların bazı değişiklikler yapmaya istekli olduğunu söylüyor: “Sinema sektörü, üç boyutlu filmlerle ilgili sorunlar hakkında oldukça bilgili.” Banks, bazı ayarlamalar sorunu azaltsa da tamamen çözmeyeceğini söylüyor. Uzmanlar, üç boyutlu televizyon yayınlarının 5 yıl içinde çok büyük bir eğilim haline geleceğini tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG