Erişilebilirlik

Obama Yunanistan'la İşbirliği Yapma Sözü Verdi


Obama Yunanistan'la İşbirliği Yapma Sözü Verdi
Obama Yunanistan'la İşbirliği Yapma Sözü Verdi
<!-- IMAGE -->

Başkan Barack Obama, borç kriziyle mücadele eden Yunanistan başbakanına, ülkesiyle birlikte çalışma sözü verdi. Obama dün Beyaz Saray’da Amerika’yı ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’yla bir araya geldi.

Yunanistan Başbakanı Papandreu, Avrupalıların döviz spekülasyonunun sınırlandırılması yönündeki önerilerine Başkan Obama’nın olumlu yaklaştığını bildirdi. Papandreu, kendi ülkesindeki borç krizinden döviz spekülasyonunu sorumlu tutuyor.

Başkan Obama, Papandreu’yla yaptığı ortak açıklamada Yunanistan’daki mali sorunlara değinmedi, ama müttefiki olan bu ülkenin yanında olacaklarını açıkladı:

Yorgo Papandreu’nun geçmişte Yunanistan’da başbakanlık yapan dedesi ve babası gibi zorluklarla boğuştuğunu söyleyen Başkan Obama, Amerika’nın, iyi ya da kötü zamanlarında dostu ve ortağı Yunanistan’ın yanında olacağını bildirdi.

Başbakan Papandreu da ülkesindeki borç kriziyle mücadele etmek için olağanüstü önlemler aldıklarını belirtti. Papandreu, hükümetinin kamu yönetimi, sağlık, eğitim ve vergi sistemlerini gözden geçirdiğini ve bürokrasiyi kıstığını söyledi.

Papandreu, liderliğini yaptığı PASOK’un iktidara gelmesinden kısa bir süre sonra, bütçe açıklarının önceki hükümetin açıkladığından daha kötü olduğunu bildirmişti.

Başbakan Papandreu, Amerika dışında üç ülkeyi daha ziyaret ederek aldıkları kredilerin faiz oranlarını azaltmalarını istedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs ise, Amerikan yönetiminin, Avrupa Birliği’nin Yunanistan’daki borç krizinin çözümünü üstlenmesi gerektiğine inandığını söylemişti.

Obama, Papandreu’nun bölgesel güvenlik ve istikrarı artırma çabalarını da övdü. Başkan, konuk Yunan başbakanına Kıbrıs’ta nihai çözümü teşvik ettiği, Balkanların Avrupa’yla tümüyle bütünleşmesine yardımcı olduğu ve Türkiye’yle ilişkileri geliştirmek amacıyla kişisel çaba harcadığı için teşekkür etti.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu dün ayrıca Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yle bir araya geldi.

XS
SM
MD
LG