Erişilebilirlik

'Irak Seçimleri Beklentilerin Ötesinde'


<!-- IMAGE -->

Irak’ta Pazar günü yapılan seçimlere katılım oranı yüzde 60’ın üzerinde gerçekleşirken şiddet olayları göreceli olarak sınırlı kaldı. Uzmanlar seçimlerin beklentilerin üzerinde başarılı geçtiği görüşünde.

Katılım oranı yüzde 62 olarak açılanan Irak seçimlerinin başarılı olduğu söylenebilir mi? Başkan Barack Obama bu seçimin Irak tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Uzmanlara göre Irak seçimleri beklentileri aştı.

Amerika İlerleme Merkezi uzmanı Peter Juul, “katılımın yüksek olması, şiddet olaylarının göreceli olarak az olması ve Baas partisiyle ilişkisi olduğu gerekçesiyle çok sayıda adayın seçime katılmasının engellenmesine rağmen bir sorun yaşanmaması nedeniyle seçimlerin beklentilerin ötesinde olduğunu” söylüyor.

Seçim sonuçları netlik kazanmadı, ancak Başbakan Nuri el Maliki’nin ‘Hukukun Üstünlüğü Koalisyonu’yla eski başbakan İyad Allavi’nin liderliğindeki el Irakiye koalisyonunun seçimleri önde bitirdiği haberleri Irak’ta siyasetin merkeze, daha milliyetçi ve laik bir eksene doğru kaydığı şeklinde yorumlandı. Ancak Peter Juul – son raporunda da belirttiği gibi – Irak’ı 2010 yılında belirsizliklerin beklediğini vurguluyor.

Juul şöyle diyor: “Seçimlerin nasıl sonuçlanacağı önemli. İlk işaretler olumlu. Ancak eski Baasçıların bastırılmasının etkisi ne olur? Hükümet nasıl kurulacak? Seçimlere katılan koalisyonların gücünü hala tam olarak bilmiyoruz. Kimin iktidar olacağının belirlenmesi aylar sürebilir. Ve bütün bu siyasi çekişmelerinin yanında Amerika askerlerini çekiyor olacak. Yani Irak’ta siyaset ile Amerikan askeri politikasının kesiştiği nokta konusunda belirsizlikler var.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Juul, Türkiye’nin Irak’ın istikrara kavuşturulmasında önemli bir rol üstlendiğini düşünüyor.

Juul, “Türkiye son birkaç yıldır son derece yapıcı bir ilişki kurdu – hem Bağdat’la, hem Erbil’le. Kürt bölgesel yönetimiyle güçlü ekonomik ilişkiler kurdu. Zaman zaman PKK nedeniyle gerginlik yaşansa da bu sayede Irak’ın istikrarına katkıda bulunuyor. Son derece yapıcı bir rol oynuyor ve Amerika bunun devamını umuyor,” dedi.

Siyasi gelişmelerin yanı sıra Irak’tan çekilme takvimi işliyor. Amerikan yönetimi Irak’taki asker sayısını Ağustos ayına kadar 50 bine indirmeyi planlıyor ve bu askerlerin Irak birliklerine eğitim ve lojistik destek vermesini öngörüyor. Amerikan yönetiminin planına göre 2011 sonuna kadar askerlerin tümü Irak’ın tamamından çekilecek. Peki bu çekilme nereden yapılacak?

Amerika İlerleme Merkezi uzmanı Peter Juul’a göre askerlerin çekilmesi büyük ölçüde güneyden, Kuveyt üzerinden yapılacak. Juul, çekilme işleminde Türkiye’ye rol düşmeyeceği görüşünde.

Haberi sağ üst köşedeki MP3 bağlantısından dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG