Erişilebilirlik

Amerika Suriye'ye Büyükelçi Gönderiyor


Amerika Suriye'ye Büyükelçi Gönderiyor
Amerika Suriye'ye Büyükelçi Gönderiyor

Amerika, beş yıl aradan sonra Suriye’ye büyükelçi gönderiyor. Başkan Barack Obama bu göreve deneyimli diplomat Robert Ford’u atadı.

Daha önceki büyükelçi 2005 yılında eski Lübnan başbakanı Refik Harrri’nin bir bombalı saldırıda öldürülmesi üzerine geri çağrılmıştı. Suriye hükümetinin saldırıyla ilişkisi olduğu konusunda büyük kuşku duyulmuştu.

Dışişleri Bakanı sözcüsü P.J. Crowley, Amerika’nın Suriye’de tam gün görev yapacak bir temsilciye ihtiyacı olduğuna inandığını söyledi.

Crowley” Suriye ile ihtiyacımız olan bu tür bir görüşme ve diyalog onları olumlu adım atmaya teşvik eder. Bunu yaparken Suriye’ye bölgedeki çeşitli unsurlarla ilişkileri konusunda duyduğumuz kaygıları iletmek için doğrudan diyaloğu sürdüreceğiz. Suriye geçmişte çeşitli ülkelerle diyaloga girmeye ilgi duydu. Diğer cephelerde olduğu gibi Suriye-İsrail cephesinde ilerlemeyi içeren kapsamlı bir barış görmek istiyoruz” dedi.

Amerikan elçisinin Şam’a döneceği açıklaması Amerika’nın Suriye’yle diyalog kurmak için attığı bir dizi adımı izledi. Bu adımlar arasında üst düzey Amerikalı yetkililerin Şam’a ziyaretleri ve Amerikan vatandaşlarına Suriye için güvenlik açısından konan seyahat uyarısının kaldırılması vardı.

Ama Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerika’nın Suriye ile ilgili kaygı duydukları bir çok konu olduğunu söyledi.

Clinton” Suriye’ye Irak ile daha fazla işbirliği gereğini ilettik. Lübnan’ın içişlerine karışmaktan ve Hizbullah’a silah nakline yardımcı olmaktan vazgeçmesini istedik. Barış sürecinin İsrail-Suriye cephesinin yeniden canlandırılması çağrısında bulunduk. Ve hem bölge hem de Amerika için büyük kaygı yaratan İran ile ilişkilerini azaltmasını istedik” dedi.

Clinton” Şam ile büyükelçi düzeyinde ilişkileri yeniden başlatacağız. Ama kaygı duyduğumuz bu konulara yanıt verilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG