Erişilebilirlik

Büyükelçi Tan Washington'a Hemen Geri Dönmüyor


Büyükelçi Tan Washington'a Hemen Geri Dönmüyor
Büyükelçi Tan Washington'a Hemen Geri Dönmüyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Amerikan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Ermeni tasarısını geçirmesinin ardından istişareler için Ankara’ya geri çağrılan Washington Büyükelçisi Namık Tan’ın hemen geri dönmeyeceğini açıkladı.

Riyad’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili olarak “geniş anlamda” durum değerlendirmesi yapılacağını, sonuçları net olarak görmedikleri sürece de Büyükelçi Tan’ı Washington’a göndermeye niyetleri olmadığını söyledi.

Ermeni iddialarını destekleyen tasarının komisyonda bir oy farkla kabul edilmesinin ardından Namık Tan,­ apar topar Ankara’ya çağrılmıştı. Oylama, 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyor, ama bağlayıcı yetkisi bulunmuyor.

Ankara tasarının Temsilciler Meclisi genel kurul gündemine alınmasını önlemeye çalışıyor.

Bu hafta başında İngiliz Times gazetesinde yayınlanan ve Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Profesör Norman Stone tarafından kaleme alınan bir makale de kabul edilen tasarının "Türkleri Batıdan iyice uzaklaştırdığını” savunulmuştu. Akademik çevrelerde ve medyada büyük ilgi uyandıran makalenin yazarı Profesör Norman Stone gelişmeleri radyomuza değerlendirdi.

Konuya bakışını “Başbakan’ın Büyükelçi’yi Washington’dan net bir mesaj almadan göndermemesini çok doğru buluyorum” sözleriyle özetleyen Prof. Stone, her baharda Türklerin Ermeni soykırımı gibi yüzyıllık bir konunun gündeme getirilerek aşağılanmasına tepki göstermeye hakkı olduğunu belirtiyor.

Dünyanın hızla değiştiğini vurgulayan Stone, bu değişen düzen içinde de Türkiye'nin Batıyla bağlarına ihtiyacının azaldığını artık Batı’nın da bunu algılaması gerektiğini ifade ediyor.“Ticaret ve yatırım Rusya ve Orta Asya'ya kayıyor. Çinliler Ankara'da çok aktif” diyen Prof. Stone, “Eğer Amerikalılar tarihi bir konudan dolayı Türkleri bu şekilde aşağılamaya devam edelerse Türkler’in de yeter demeye hakkı var” diyor.

Prof. Stone, ekonomik olarak Türkiye’nin AB’ne girmeye çalışan tüm ülkelerin toplamından daha önemli bir yeri olduğunu belirtirken Avrupa’nın ve Amerika’nın tarihi dersler vermek yerine Türkiye’nin dünya siyasetindeki yerine vurgu yapmalılar diyor.

Ermenilerin Türklerle iyi anlaşmasını istemesi kadar doğal birşey olamayacağını söyleyen Prof. Stone, İstanbul’da 60 bin Ermeni’nin çalıştığına vurgu yapıyor.Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Profesör Norman Stone’a göre disporanın baskısıyla normalleşen ilişkilerin bozulması kabul edilemez bir durum; Washington’un buna alet olmasının Ankara’da kızgınlık yaratması da çok doğal.

Elif Özmenek'in Prof. Stone ile yaptığı söyleşiyi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG