Erişilebilirlik

Şili'de Yeni Bir Deprem Oldu


<!-- IMAGE -->

Şili’de 6 virgül 3 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi.

Yetkililer depremin merkez üssünün ülkenin kuzeyindeki Calama bölgesinin 65 kilometre yakınında bulunduğunu açıkladı. Hasar ya da can kaybı hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

Geçen haftaki 8 virgül 8 büyüklüğündeki deprem, ülkenin ikinci büyük kenti olan Concepcion’da meydana gelmiş ve 800’den fazla kişinin ölümüne yol açmıştı. Bu deprem ayrıca, Büyük Okyanus’ta tsunami oluşmasına neden oldu. Okyanus boyunca devam eden dev dalgalar, kıyıya ulaştığında güç kaybettiği için fazla hasar ya da can kaybı olmadı.

Bu arada, Şili hükümeti depremde ölenlerin anısına 3 günlük yas ilan etti. Şili Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet, depremin yaralarının sarılmasının en az 3 ila 4 yıl alacağını söyledi. Bachelet yeniden yapılanma çalışmaları için 30 milyar dolar harcanması gerektiğini de kaydetti.

Şili’ye yapılan uluslararası yardımlar da artıyor. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, hafta başında Şili’ye yaptığı ziyaret sırasında 25 uydu telefon götürdü. Amerika Devletler Örgütü de uzak bölgelere ulaşılmasına yardımcı olmak amacıyla 20 uydu telefon gönderildiğini duyurdu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, bugün Cumhurbaşkanı Bachelet’nin ve 11 Mart’ta görevi Bachelet’den devralacak olan yeni başkan Sebastian Pinera ile birer görüşme yapması bekleniyor.

Ban’ın ayrıca Concepcion’a giderek deprem bölgesini ve depremzedeleri ziyaret edeceği açıklandı.

Concepcion’da kurtarma ekipleri halen köpeklerle yaralı ve ölü arıyor. Yağmalama olayları belli oranda azalırken, geceleri sokağa çıkma yasağı ise devam ediyor.

XS
SM
MD
LG