Erişilebilirlik

İran'da Roketler ve Baskı


İran'da Roketler ve Baskı
İran'da Roketler ve Baskı

<!-- IMAGE -->

İran geçenlerde uzaya yeni bir roket fırlatma denemesi yaptı ve uzay programında önemli ilerlemeler açıkladı. Bu haberler uluslararası toplulukta kaygı yarattı çünkü uzaya atılan araçlarda kullanılan teknolojinin çoğu uzun menzilli balistik füze geliştirmede de kullanılıyor. İran’ın balistik füze programı, nükleer programıyla birlikte, BM Güvenlik konseyi için uzun zamandır sorun oluşturuyor.

İran hükümeti ayrıca “tanrının düşmanları” olma suçundan ölüme mahkum edilen dokuz hükümet karşıtı göstericinin yakında idam edileceklerini açıkladı. Aynı suçtan İran’ın kendi hukuksal standartlarını bile karşılamayan mahkemelerde yargılanarak mahkum olan iki eylemci Ocakta asıldı.

Hazirandaki tartışmalı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden buyana binlerce İranlı tutuklandı, yüzün üzerinde kişi yasal koruma olmaksızın yargılandı ve çok sayıda kişi de hükümet destekli şiddet olaylarında öldürüldü.

Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden bir televizyon söyleşisinde İranlı liderlerin İran halkını ezerek “kendi kuyularını kazdıklarını” belirtti. Biden” İlk protestolar patlak verdiğinde ve halk acımasızca ezildiğinde attıkları adımlarla kendi ülkelerinde ve bölgede manevi saygınlıklarını yitirdiler. Şimdi ise İran halkı, sokaklarda yürüyen insanlar rejim değişikliği düşünüyor” dedi.

İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak Biden, Obama Yönetiminin diyalog ve baskıya dayalı iki yönlü stratejisinin doğru olduğunu belirtti. Biden” Artık Amerika için el uzatma, sorunun biz olmadığını ve ayrıca tüm dünyayı yanımıza alarak bizimle birlikte İran hükümetine karşı olduğunu gösterme zamanıdır” dedi.

Başkan Yardımcısı Biden Amerika ve diğer ülkelerin İran’a baskı için yeni önlemlere hazırlandığını söyledi. Biden” Bence ölçülü biçimde doğru yönde ilerledik” dedi.

XS
SM
MD
LG