Erişilebilirlik

Ankara Obama Yönetimini Uyardı


Ankara Obama Yönetimini Uyardı
Ankara Obama Yönetimini Uyardı
<!-- IMAGE -->

Ankara, Obama yönetimini, Ermeni soykırımı yasa tasarısının Amerika Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na gitmesi engellenmediği takdirde doğabilecek diplomatik sonuçlar konusunda uyardı.Dün tasarının Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda 22'ye karşı 23 oyla onaylanmasının ardından Washington Büyükelçisi Namık Tan istişarelerde bulunmak üzere Ankara’ya çağrıldı.

Ankara’da bir basın toplantısı yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Amerikan yönetiminin komisyonda onaylanan tasarıyı engellemek için yeterince çaba sarfetmediğini söyledi. Davutoğlu yönetimin tasarının Kongre genel kurul gündemine alınmasını engelleyeceğini umduğunu da belirtti.

Davutoğlu bu arada Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkileri normalleştirme sürecine davem edeceğine de dikkat çekti ancak bu konuda dışarıdan gelen baskılara karşı olduklarını söyledi.

Geçen yıl Mart ayında Demokrat Partili California milletvekili Adam Schiff tarafından hazırlanan 252 sayılı tasarıda “Amerikan dış politikasının Ermeni soykırımına ilişkin duyarlılığı yansıtması” isteniyor.

252 sayılı tasarının herhangi bir yaptırım gücü yok, bağlayıcı nitelik taşımıyor. Bağlayıcı olmamasına rağmen tasarının Amerika gibi nüfuzlu bir ülkenin meclisinde kabul edilmesi halinde Ermeni iddialarını destekleyenler güç kazanmış olacak. Tasarının bugün Komisyon’da onaylanmasıyla Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nun gündemine alınması için girişimler başlayacak. Daha önceki yıllarda olduğu gibi esas mücadele o zaman verilecek.

Bu gelişmeleri, Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Türkiye’nin eski Washington büyükelçilerinden Nüzhet Kandemir radyomuza değerlendirdi. Ankara muhabirimiz Elif Özmenek'in Nüzhet Kandemir ile yaptığı söyleşiyi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.


XS
SM
MD
LG