Erişilebilirlik

İran'a Baskı Çabalarında İlerleme


İran'a Baskı Çabalarında İlerleme
İran'a Baskı Çabalarında İlerleme

<!-- IMAGE -->

Son haftalarda Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, diğer ülkelerin temsilcileriyle biraraya gelerek İran’ın nükleer programıyla ilgili uluslarararası yükümlülüklerini yerine getirmeyi reddetmesi konusunu ele aldı. Clinton, İranlı liderleri tutum değiştirmeye ikna için cezai önlemler alınması gerektiği görüşünün giderek destek kazandığına inanıyor.

Bakan Clinton, Başkan Barack Obama’nın İran’a karşı izlediği açık stratejinin sonuç verdiğini söyledi. İki yönlü yürütülen bu strateji, biryandan Tahran ile diyaloğu benimserken bir yandan da İran’ı diyaloğa zorlamak için baskı uygulanmasını öngörüyor.

Clinton” İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, Amerika ve Almanya’dan oluşan P5+1 adlı grup bugüne kadar birlik içinde hareket etti. Hem Rusya hem de Çin ile birlikte bu iki yönlü yaklaşımı destekleyen çok güçlü açıklamalar yaptık. İran’a karşı alınacak önlemlerden bir ölçüde kuşku duyan ülkelere, ne yapmak istediğimizi ve İran’ın kendileri için oluşturduğu sorunları gösterdik” dedi.

Bakan Clinton, şimdi durumun İran’a baskının artırılması gerektirdiğini kabul eden Rusya ile geçen yıl büyük ilerleme kaydettiklerini söyledi. Clinton” Çin’i Körfezde petrol üreten ülkelerin istikrarını bozacak bir silahlanma yarışı başlamasının çıkarlarına aykırı olacağı konusunda ikna etmemiz gerekiyor. Çin kendisine şu soruyu sormalıdır: Daha büyük bir istikrarsızlığa yolaçacak mevcut statükoyu mu kabul etmeli yoksa uluslararası topluluğun yanında yeralarak İran’ın stratejik hesaplarını değiştirmeye mi çalışmalı?” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Clinton” İran, uluslararası topluluğa, attığı kışkırtıcı adımlar karşısında daha fazla mali yük ve baskı uygulamaktan başka bir seçenek bırakmadı. Amerika’nın diyalog konusundaki açık kararlılığı, İran’ın katı tutumunu gözlerönüne serdi ve Tahran’a baskı uygulamakta isteksiz davranan ülkeleri, görüşlerini yeniden değerlendirmeye yöneltti” dedi.

XS
SM
MD
LG