Erişilebilirlik

Yunanistan'da Tasarruf Önlemleri Onaylandı


Yunanistan'da Tasarruf Önlemleri Onaylandı
Yunanistan'da Tasarruf Önlemleri Onaylandı
<!-- IMAGE -->

Yunanistan Bakanlar Kurulu 6,5 milyar dolar tasarruf yapılmasını öngören harcama kesintisini onayladı. Atina hükümeti Avrupa Birliği'ni ve Euro para birimini tehdit eden bütçe krizini çözmek için bir süredir önlem almaya çalışıyor.

Bakanlar Kurulu satış vergisinin yüzde 2 oranında arttırılmasını, emekli maaşlarının dondurulmasını ve memur maaşlarında kesintiye gidilmesini kararlaştırdı.

Başbakan Yorgo Papandreu harcamalarda kesinti yapılmaması durumunda Yunanistan’ın felaketle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Başbakan, şimdi Avrupa Birliği’nden bu tasarruf önlemleri konusunda destek beklediğini açıkladı.

Avrupa Birliği ve kredi derecelendirme kuruluşları Atina hükümetinin biran önce daha fazla kesinti yapması gerektiğini vurgulamıştı.

Başbakan Papandreu Cuma günü Almanya Başbakanı Angela Merkel’le, Pazar günü de Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’le görüşecek.

Avrupa Birliği, daha sıkı önlemler alması için Yunanistan’a Mart ayı ortasına kadar süre tanımıştı. Atina hükümeti daha önce bazı vergilerin arttırılması, maaşların dondurulması ve emeklilik yaşını yükseltme kararları almıştı.

Bu tür önlemler Yunanistan’da sol kesim ve sendikalar tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Yunanistan’dan Yeni Önlemler

Kendi başbakanının deyimiyle iflasın eşiğinde olan ve adeta yaşam mücadelesi veren Yunanistan, yeni bir kemer sıkma adımı daha attı. Hem harcama kesintileri hem de vergi artırımı içeren paket Yunanistan’daki günlük yaşamı doğrudan etkileyecek ve belki de sokaktaki tepkinin daha da artmasına neden olacak bir niteliğe sahip. Yunan hükümetinin hesaplarına göre bu paketin sağlayacağı kaynak yaklaşık 6.5 milyar dolar düzeyinde.

Bugüne kadar Yunanitsan’la sürekli dayanışma mesajları veren ancak doğrudan mali yardım yolunu tercih etmeyen Avrupa Birliği de Papandreu hükümetinin son adımından oldukça tatmin olmuş gözüküyor. Atina’nın yeni paketine Brüksel’den ilk tepki Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’dan geldi. Avrupa Birliği’nin Yunanistan’a bu çabasında tam destek verdiğini söyleyen Barroso, açıklanan önlemlerin Yunan hükümetinin cesur kararlarla yola devam edeceğinin güçlü bir işareti olduğunu ifade etti.

Alınan ek önlemler arasında emekli maaşlarının dondurulması, kamu çalışanlarının ikramiyelerinde kesintiye gidilmesinin yanı sıra akaryakıta zam yapılması, alkol, sigara ve lüks tüketime değişen oranlarda ek vergi getirilmesi de yer alıyor.

Barroso’ya göre alınan bu önlemler Yunanistan’ın, programını hedeflerine ulaştırma konusundaki kararlılığını gösteriyor. Yeni önlemleri olumlu karşılayanlar arasında Euro Bölgesi Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker de var.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun destek aramak amacıyla cuma günü ziyaret edeceği Almanya Başbakanı Angela Merkel de Atina’nın aldığı kararları piyasalardaki güveni artırma yönünde önemli bir adım olarak niteledi. Bu olumlu mesaja rağmen Merkel cuma günü herhangi bir yardım paketi önerme niyetinde değil.

Yunan hükümetinin son adımı Avrupa Birliği’nin Yunanistan’ın peşini bırakacağı anlamına gelmiyor. Özellikle Komisyon, Atina’nın önlemleri uygulama alanındaki performansını yakın takipte tutma konusundaki kararlılığını koruyor. Barroso, önlemlerin tam olarak ve zamanında uygulanmasının çok büyük önem taşıdığını söyledi.

XS
SM
MD
LG