Erişilebilirlik

Fransa İran Konusunda Rusya'dan Destek Aldı


Fransa İran Konusunda Rusya'dan Destek Aldı
Fransa İran Konusunda Rusya'dan Destek Aldı
<!-- IMAGE -->

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin davetlisi olarak, 3 günlük resmi bir ziyaret için Paris’e gitti. İki lider, dünya enerji devleri Rus Gazprom ve Fransız GDF arasında bir enerji anlaşmasına imza atarken, Fransa’nın Rusya’ya 4 Mistral savaş gemisi satışı için müzakerelerin sürdüğünü de açıkladılar. Sarkozy, İran’a yaptırım konusunda Rusya’nın desteğini almayı başardı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev 3 günlük resmi bir ziyaret için geldiği Paris’te gezisine hızlı başladı. Akşam saatlerinde Paris’e gelen Medvedev, daha gezisinin ilk saatlerinde iki önemli anlaşmaya imza attı. Fransa ve Rusya arasındaki ilişkilerin yakınlaşması hedefini taşıyan gezinin ekonomik ve stratejik yanı da bir hayli önem taşıyor. Medvedev’e Rus milyarderler Mikhail Prokhorov, Oleg Deripaska, Alexeï Miller,Vladimir Iakounine, Andreï Kostin ve Victor Vekselberg’in de aralarında bulunduğu 100’e yakın işadamı eşlik ediyor.

Elysee Sarayı’nda bir araya gelen Medvedev ve Sarkozy, Rusya enerji devi Gazprom ile, Fransız EDF’in Nabucco’ya alternatif olarak oluşturulan Güney Akım konsorsiyumuna girebilmesi için anlaşma imzaladı. Ayrıca bankacılıktan uzay’a, havacılıktan, donanmaya ve eğitime kadar pek çok alanda imzalanması planlanan anlaşma da masaya yatırıldı. Güvenlik konusu ve İran’ın nükleer çalışmaları dosyası da önemli diğer konular arasında yer tuttu. Gezinin en çok polemik yaratan konusu ise Fransa’nın Rusya’ya Mistral savaş gemisi satışı. 1949 yılından bu yana ilk kez bir AB ülkesi Rusya’ya ağır savaş malzemesi satmış olacak. Fransız Dışişleri başta bu satışa karşı çıktı ancak Elysee Sarayı’nın kararlılığı karşısında satışın gerçekleşeceğini belirtti.

<!-- IMAGE -->

Sarkozy ve Medvedev, dün akşam düzenledikleri ortak basın toplantısında Fransa’nın Rusya’ya 4 mistral gemisi satışı için müzakerelerin başladığını resmen açıkladılar. Sarkozy, daha önce yapılacağı duyurulan 1 geminin Fransa’nın batısındaki Saint Nazare tersanelerinde yapılacağını, diğer 3’ünün de burada yapılabileceğini söyledi.kulislerde Medvedev’in diğer üç gemiyi Rusya’da inşa etmek istediği belirtiliyor. Fransa’nın Amerika’nın muhalefetine rağmen Rusya’ya Mistral satışı Gürcistan başta olmak üzere, eski doğu bloku ülkelerini korkutuyor.

İki lider, İran’a yaptırım konusunda da mutabık olduklarını açıkladı. Sarkozy, “İran’a daha sert yaptırımı değerlendirdiklerini, Medvedev’in İran halkının insani dramla karşılaşmaması şartıyla İran yönetimine yaptırım uygulanmasını desteklediğini ” söyledi.

Medvedev bugün, Fransa’nın Arc de Triomph’daki « meçhul asker » anıtına çelenk koyacak. Ardından Louvre Müzesi’nde « Sainte Russie » adlı bir sergi ile Fransa’da Rusya Yılı’nı başlatacak. Açılışa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de katılacak. Karşılıklı olarak Rusya’da da Fransa yılı başlatılacak. Rus lider gezisini Çarşamba günü tamamlayacak.

XS
SM
MD
LG