Erişilebilirlik

Amerika'daki Nüfus Sayımında Türkler İlk Kez Sayılacak


Amerika'daki Nüfus Sayımında Türkler İlk Kez Sayılacak
Amerika'daki Nüfus Sayımında Türkler İlk Kez Sayılacak
<!-- IMAGE -->

Amerika'daki Türkler'in ilk kez sayılacağı nüfus sayımında göçmenlere etnik kimlikleri sorularak ülkenin yeni demografik yapısının belirlenmesi hedefleniyor. Kısaca ATAA olarak tanınan Türk-Amerikan Dernekleri Kurulu'yla işbirliğine giden Nüfus Bürosu, bu konuda nasıl bir strateji izlemeyi planlıyor? Bunu, Amerika Nüfus Dairesi yetkililerınden Nesreen Khashan'la konuştuk. Amerika’nın Sesi’nin Gündem programına konuk olan Khashan, Özge Övün’ün sorularını yanıtladı.

Amerika Nüfus Dairesi her 10 yılda bir ülke nüfusunu güncellemek amacıyla sayım yapıyor. Sayım, aynı zamanda ülkenin demografik yapısını ortaya çıkarıyor. Dairenin amacı Amerika’da ikamet eden tüm bireylerin sayılması. Böylece belediye hizmetleri, devlet okulları ya da yol, su, elektrik gibi altyapı hizmetlerinden faydalananların sayısı ortaya çıkacak. Bu yılki sayımda Amerika’da yaşayan Türkler'in sayısının da belirlenmesi hedefleniyor. Bu amaçla Nüfus Bürosu’yla Türk Amerikan Dernekleri Kurulu arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı. Kurul, Türk vatandaşlarından sayımda Türk olduklarını özellikle belirtmelerini istiyor. Bu amaçla bir de Türkçe nüfus sayımı formu hazırlandı. Nüfus Dairesi’nden Nesreen Khashan bu işbirliği anlaşmasının bir süreci içerdiğini belirtiyor ve öncelikle anlaşmanın Türk-Amerikan Dernekleri Kurulu'nun web sitesinde duyurulduğunu, ardından Amerika’daki diğer Türk dernekleriyle de iletişime geçildiğini anlatıyor. Khashan ayrıca, Washington’daki Türk festivaline katılmak için gelen Türkler’e neler yapılacağını da anlattıklarını belirtiyor. Yetkili, ATAA’nın tüm ülke çapında, bu kampanyayla ilgili yürüttüğü çalışmalara maddi destek sağladıklarını vurguluyor.

Amerika’daki Türkler'in sayısının 2008 verilerine göre 187 bin olduğunu belirten Nesreen Khashan, ancak bu sayının daha önce yapılan küçük anketlerle belirlenebildiğini söylüyor. Kashan’a göre, bu anketler, nüfus sayımı kadar güvenilir veriler elde edemiyor. Bu arada, bazı Türk dernekleri, Amerika’da 500 bine yakın Türk’ün yaşadığını bildiriyor. Nesreen Khashan, nüfus sayımında Amerika’da yerleşik olsun olmasın tüm Türkler’in sayılacağını belirtiyor. Bunlara Amerika’da geçici bir süre bulunan öğrenciler de dahil. Nesreen Kashan şöyle konuşuyor: “Biz Amerika’da yaşayan herkesi sayıyoruz. Hangi vize ile burada bulunduğu, yerleşik göçmen ya da kaçak olup olmadıkları bizi ilgilendirmiyor,” diyen Kashan şöyle devam ediyor: “Eğer burada yaşayıp, devletin hizmetlerinden faydalanıyor, vergilerini ödüyor, hastaneye gidiyor, çocuklarını okula gönderiyorlarsa, sayılmalarında fayda var. Çünkü o şekilde bulundukları bölgelerde yerel bütçeler oluşturuluyor. Kaçak olarak ülkede bulunsalar bile, biz bunu sormuyoruz ve bununla ilgilenmiyoruz. Ayrıca bize verilen bilgileri de başka kurumlarla paylaşmıyoruz.”

Nesreen Kashan Mart ayından itibaren evlere Nüfus sayımı formlarının gönderileceğini belirtiyor ve bu formlarda sadece evde kimlerin yaşadığını, cinsiyet ve yaşlarının sorulduğunu anlatıyor. Yetkili, formları postayla geri göndermeyen hanelerin de sayılması için, sayım görevlilerinin yıl sonuna doğru evleri tek tek gezmeye başlayacaklarını söylüyor. Nüfus Dairesi her eve tek form gönderileceğini ve formu dolduran kişinin diğer fertlerin bilgilerini de formda işaretleyebileceğini belirtebileceğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG