Erişilebilirlik

Serttürkmen: Irak'ta Demokrasi Kültürü Oluşmaya Başladı


<!-- IMAGE -->

Irak 7 Mart Pazar günü yapılacak milletvekili seçimine hazırlanıyor. Uzmanlar Irak’ta ilk kez çok canlı bir seçim kampanyası yürütüldüğünü vurguluyor. Irak Türkmen Cephesi Kuzey Amerika Temsilcisi Asıf Serttürkmen, Amerika’nın Sesi’ne Iraklı Türkmenlerin seçim hazırlıklarını, beklentilerini ve kaygılarını değerlendirdi.

Irak Türkmen Cephesi, 7 Mart’ta yapılacak seçimlere El Irakiye koalisyonu ile birlikte katılacak. Irak’ın 6 ilinde yaşayan Türkmenler, Kerkük’ten 2 adayla seçime giriyor. Irak Türkmen Cephesi, Kerkük’ün dışında Selahaddin, Erbil ve Musul gibi önemli kentlerde aktif bir seçim kampanyası sürdürüyor. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Irak Türkmen Cephesi Kuzey Amerika Temsilcisi Asıf Serttürkmen, Irak’ta seçimin bu kez çok farklı bir atmosferde gerçekleşeceğini söylüyor. Serttürkmen, bu durumu Iraklılar’ın artık demokrasiye daha fazla inanıyor olmasından kaynaklandığını düşünüyor.

Serttürkmen, "Geçmiş seçimlerle bu seçimler arasında fark var. Geçen seçimler sandıkların

<!-- IMAGE -->

çalınması, Türkmenlerin sandık başına gitmesinin zorla engellenmesi gibi yollarla demokrasiden uzak bir ortam içerisinde gerçekleştirildi. Bu seçimlerde atmosferin farklı olmasını bekliyoruz. Çünkü son 7-8 yıl içerisinde Irak halkının demokrasiye inancı değişti. Demokrasiye daha fazla inanılıyor. Kürt partilerinin içinde parçalanmalar oldu. Yeni değişim hareketi de ortaya çıkınca onlar da değişik bir atmosfer içinde çalışıp Irak'ın bir parçası olmak istediklerine karar verdiler" diye konuşuyor.

Serttürkmen, “seçimle gerginlikler giderilemez” diye düşünen bazı gözlemciler kadar olumsuz bir bakış açısı taşımadığını vurguluyor. Serttürkmen, şiddet olayları yaşanabileceğini ancak bölgede bazı dengelerin oturması için zamana ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Irak Türkmen Cephesi Kuzey Amerika Temsilcisi Asıf Serttürkmen, Türkmenler’in canlı bir seçim kampanyası yürüttüğünü ve olumlu beklentiler içinde olduğunu belirtiyor.

Serttürkmen, "Kerkük'ten iki adayımız var. Birisi Eşret Salihi diğeri de Jale Neftçi. Kampanyalar devam ediyor. Diyala, Erbil, Selahaddin, Musul ve hatta Bağdat'ta kampanyalarımız devam ediyor. Biliyorsunuz Türkmenler Irak'ın 6 ilinde yaşıyorlar. Geçen seçimlere nazaran beklentilerimiz de çok büyük. Türkmenlerin, yüzde 85 ile yüzde 90'ı seçimde sandık başına gitme sözü verdi" diyor.


"Kerkük Irak'ın Bir Parçasıdır, Ayrılamaz"

Statüsü konusunda hala ilerleme sağlanamamış olan Kerkük’ün sadece Irak’ın sorunu olmadığını vurgulayan Serttürkmen, Türkmenlerin Kerkük’ü Irak’ın ayrılamaz bir parçası olarak gördüğünü vurguluyor.

"Kerkük sadece Irak'ın sorunu değildir artık uluslararası bir konu haline gelmiştir" diyen Serttürkmen, "Kerkük bir Türkmen şehridir. Irak'ın bir parçasıdır. Kerkük'te Irak'ın bütün halkı yaşama hakkına sahiptir. Yani Kerkük küçük bir Irak olarak gözükmektedir. Kürt partileri bile Kerkük'ün sürekli bir kürt kenti olduğunu iddia ettiler ama şimdi o iddialar da düşmeye başladı. Çünkü Kerkük Irak'ın bir parçasıdır ve Irak'tan ayrılamaz" şeklinde konuşuyor.

Asıf Serttürkmen, kimi uzmanların Amerikan askerlerinin Irak’tan tamamen çekilmesinin bölgeyi daha büyük bir karmaşaya sürükleyebileceği endişesini de yorumladı. Serttürkmen, Amerika’nın Irak’ta her etnik kökenin temsil edildiği kuvvetli bir ordu kuruluncaya ve Irak bölgesel gücünü kazanıncaya dek Irak’tan tamamen çekilmeyeceğini düşünüyor. Serttürkmen, çekilme takviminin hayata konmasının tüm bu koşulların sağlanmasından sonra gerçekleşebileceğini söylüyor.

Serttürkmen'le yaptığımız söyleşiyi sağ üst köşedeki bağlantıyı tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG