Erişilebilirlik

Rusya Beyin Göçü Nedeniyle Bilimde Geri Kaldı


Rusya Beyin Göçü Nedeniyle Bilimde Geri Kaldı
Rusya Beyin Göçü Nedeniyle Bilimde Geri Kaldı
<!-- IMAGE -->

İngiliz haber ajansı Reuters’ın yan kuruluşu olan Thomson Reuters tarafından yapılan bir araştırmaya göre Rusya, bilim ve teknoloji konusunda iddiasını kaybediyor. Araştırma şirketinin raporu bir zamanlar Amerika ile yarışan Soğuk Savaş döneminin süper gücü Rusya, bilime dayalı sanayi ve sektörlerde etkisini yitiriyor. Bu sorun, son yıllarda artan beyin göçü nedeniyle daha da büyüyor.

Araştırma, Rusya’nın bilime ayırdığı bütçenin 1991’de Sovyetler Birliği’nin çöküşüyle büyük ölçüde azaldığını gösteriyor. Rusya’daki en iyi araştırma enstitülerine ayrılan fonlar, Amerika’daki benzer kuruluşlara verilen ödeneğin ancak yüzde 5’ine eşit.

Rusya 1991’den bu yana ciddi bir beyin göçü sorunuyla karşı karşıya. Daha çok maaş ve daha iyi çalışma ortamı arayışındaki 80 bin bilimadamı, Rusya’yı terk etti. Moskova’daki Küreselleşme Sorunları Enstitüsü Başkanı Mikhail Delyagin, bilimadamlarının, kötü çalışma şartları, bürokrasi ve köhnemiş sistem yüzünden ülkeyi terkettiğini söylüyor. Delyagin’e göre Rusya’daki enstitülerde çalışan bilimadamları, kendilerini, ne dediklerini bilmeyen cahiller için çalışan köleler olarak görüyor. 20’inci, hatta 19’uncu yüzyıla gerilediklerini düşünüyorlar.

Thomson Reuters’ın raporuna göre Rus Bilim Akademisi üyelerinin yaş ortalaması 50. Uzman Pavel Felgenhauer, savunma sanayiinde yaş ortalamasının 60 olduğunu söylüyor. Felgenhauer, “Ülkeyi terk eden gençler ailelerini geçindirmek için daha çok kazanmak istediklerini söylüyor. Rusya’da savunma sanayiinin bütçesi çok az,” diye konuşuyor. Felgenhauer’a göre bir başka sorun, üniversitelerin yeni nesillere bilgi akışı sağlayamaması. Uzman, yüksek not vermek için rüşvet alan üniversite profesörlerini suçluyor.

Devlet Başkanı Medvedev, bilimi canlandırmak için yabancı uzmanlara ihtiyaç olduğunu söylüyor. Mikhail Delyagin, bu uzmanların Rusya’daki petrol çıkar çevrelerini tehdit edeceği görüşünde. Yukos Petrol Şirketi’nin eski başkanı, hükümet karşıtı Mikhail Hodorkovski, cezaevinde yazdığı yazıda, Rusya’nın ana ve uygulamalı bilim dallarındaki uzman talebinin, ham madde açlığı ve yolsuzluklar yüzünden azaldığını kaydediyor.

XS
SM
MD
LG