Erişilebilirlik

Deprem Haiti Halkının Ruh Sağlığını Bozdu


Deprem Haiti Halkının Ruh Sağlığını Bozdu
Deprem Haiti Halkının Ruh Sağlığını Bozdu
<!-- IMAGE -->

Haiti’de depremin yol açtığı felaket, binlerce Haitili’nin ruh sağlığını geri dönülmez şekilde etkiledi. Yetkililer, sağlık uzmanları ve yardım görevlilerinin ülkeyi terk etmesinden sonra, çözüm bekleyen en büyük sorunlardan birinin bu olduğunu düşünüyor. Psikiyatristlere göre, deprem travması yaşayanlar daha uzun süre bunun etkisinden kurtulamayacak.

Deprem korkunç bir felakete yol açtı. Doktorlara göre şok, acı ve öfke içindeki kişilerin anormal bir olaya normal tepki vermesi mümkün. Ancak güçlü duygular yüzeye daha sonra çıkabiliyor. Bu duygulardan biri de insan yaşamının en önemli parçası olan bireysel bütünlük duygusu.

George Washington Üniversitesi’nden Doktor Lorenzo Norris kişinin düzenini ve bütünlük duygusunu kaybetmesi halinde sonucun yıkıcı olabileceğini söylüyor. Norris, “Böyle bir felaketten sonra güvenli bir çevrede bir düzen kuruncaya kadar huzur bulamazsınız. Bunun için günlük düzeninizi biliyor, güveniyor ve güveniliyor olmanız gerek,” diye konuşuyor. Dr Norris çoğu Haitili’nin uzun vadede travmanın etkilerinden kurtulacağına inandığını söylüyor. Ancak bazıları için tedavi gerekecek. Halkın yüzde 10’unda travma sonrası stres hastalığı görüleceği tahmin ediliyor.

Bu durumdam en çok etkilenecek olanlarsa daha önce psikiyatrik hastalık ya da çok acı bir kayıp yaşamış kişiler olacak. Bu kişilerin travma sonrası stres ya da büyük depresyon geçirmesi bekleniyor. Dr Norris aileler ve arkadaşların trajik olayların geride bıraktığı kabus, yanlızlık duygusu gibi belirtiler karşısında duyarlı olmaları gerektiğini söylüyor. Depreme ilk elden müdahale edenlerde de psikolojik terapiye gerek duyulabilir. Kurtarma görevlileri, polisler, doktorlar, hemşireler ve hatta gazeteciler de bunlar arasında olabilir.

Deprem sonrası kişide güvensizlik, konsantre olamama, kızgınlık, üzüntü, kendini suçlama, hafıza kaybı, istikrarsızlık gibi belirtiler görülebiliyor. Bu durumun kişinin hem aile hem de iş hayatını olumsuz etkilemesi mümkün. Doktorlar birçok travma sonrası uykusuzluk, kaygı, acı gibi rahatsızlıkların basit ilaç tedavisiyle giderilebileceğinde görüşbirliği içinde ancak asıl tedavi kişinin kendi dayanma gücünü farketmesiyle başlıyor. Çünkü dayanma gücü felaketi yaşayanların gelecek konusunda umutlu olmasını sağlıyor.

XS
SM
MD
LG