Erişilebilirlik

ABD’de Siyah Haklarını Savunan Dernek


ABD’de Siyah Haklarını Savunan Dernek
ABD’de Siyah Haklarını Savunan Dernek
<!-- IMAGE -->

Amerika’da her Şubat ayı Siyah Amerikalılar’ın Tarihini Anma Ayı olarak kutlanır. Şubat boyunca siyahların Amerikan tarihine yaptıkları katkılar hatırlanır. Bu geleneği başlatan dernek hakkında ise çok az şey biliniyor. Gündem, dernek başkanı James Stewart’la konuştu ve faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Siyah Amerikalılar’ın hayatı ve tarihini araştıran derneğin başkanı Stewart, derneğin tarihçesini gururla anlatıyor: “Dernek, Harvard Üniversitesi’nden doktora derecesi alan ilk siyah olan Doktor Carter Woodson tarafından 1915’te kuruldu. Woodson, önce Zenci Tarihi Haftası’nı başlatmış, sonra bu, Zenci Tarihi Ayı’na dönüştürülmüş, şimdiyse Siyah Tarihi Ayı olarak kutlanıyor.”

Pennsylvania’daki evinde siyah sanatçıların siyasi içerikli eserlerini toplayan Stewart, Şubat ayındaki etkinliklerin kin ve nefretle mücadelede etkili olduğu görüşünde. James Stewart, “Batı medeniyetleri, yıllarca Afrika kökenlilerin etkisini göz ardı etti. Bu nedenle Amerika’da eşitliği sağlamak için siyahların tarihine vurgu yapmak, siyahların kültürel mirasa katkılarını yüceltmek çok önemli,” diyor. Stewart, Amerika’daki büyük kentlerde siyahların yoğun olarak yaşadığı semtlerin azalmasından kaygı duyuyor. Yıllar önce bu semtler gelişen kültür merkezleriydi. Stewart, Pittburgh’un Hill semti gibi, kent merkezlerinde siyahların yoğunlaştığı yerlerde terkedilmiş evlerin, harabeye dönmüş dükkanların giderek daha çok göze çarptığını söylüyor. Stewart, bu semtlerin canlandırılması çabalarına destek oluyor.

Kingsley Derneği Halk Merkezi’nin yöneticisi Malik Bankston, Pittburgh’daki siyah mahallesinin minyatür şeklini sergileyerek yenilenme çabaları için fikirler oluşturuyor. Bankston, gelecek için çalışırken kültürel mirası hatırlamanın önemli olduğunu vurguluyor. Bankston şöyle konuşuyor: “Bu binanın hemen dışındaki duvar resmi, 16 ay önce tamamlandı. Çalışma, bu semtin geçmişinin bir parçası olan kişilerin yüzlerini gösteriyor. Ancak semtin geleceğini temsil edenlere de yer veriliyor. Birçoğumuz aslında tarih yazdığımızın farkında değiliz.”

Siyah Amerikalıların hayatı ve tarihini araştıran derneğin üyeleri Carter Woodson’un 135’inci doğum gününü kutlamak için kısa süre önce Washington’da bir araya geldi. Üyeler, kültürel miraslarıyla gurur duyduklarını belirtti ve bu mirası devam ettirme sözü verdi.

XS
SM
MD
LG