Erişilebilirlik

Amerika İran'a Karşı Yeni Yaptırımlar Arayışında


Amerika İran'a Karşı Yeni Yaptırımlar Arayışında
Amerika İran'a Karşı Yeni Yaptırımlar Arayışında
<!-- IMAGE -->

Amerikan yönetimi bütün çağrılara rağmen uranyum zenginleştirme programına hız veren İran’a karşı yeni yaptırımlar arayışında.

Dün Senato Tahsisat Komisyonu’na bilgi veren Dışişleri Bakanı Hillary Clinton önceliğin İran’a ek yaptırım uygulanması olduğunu söyledi:

Clinton, “İran’ın attığı adımları değiştirmek için baskı ve yaptırım yapmaya çalışıyoruz. İran’ın nükleer silah edinmesine izin verilmeyeceği konusunda net bir mesaj vermek istiyoruz.” dedi.

İran’a dördüncü kez yaptırım uygulanmasına isteksiz olan ülkeler arasında Rusya ve Çin var. Bu ülkeler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi.

Ancak Clinton bu konuda Rus hükümetiyle aralarında önemli ölçüde ilerleme kaydedildiğini vurguladı.

Clinton bunun arkasında Obama’nın Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’e yaptığı açılımın yattığını söyledi.

Clinton İran’a yaptırım uygulanmasının gerekliliği konusunda Çin’in de ikna edilmesinde ilerleme sağlandığını kaydetti.

Clinton, “Çin’in petrole bağımlılığı göz önünde bulundurulduğunda, yeni bir silahlanma yarışı sonunda Ortadoğu bölgesinin istikrarsızlığa düşmesindense; yaptırım uygulayarak baskı oluşturulması onların çıkarına olacaktır.” dedi.

Güvenlik Konseyi’nde son derece yoğun bir değerlendirme sürecinin işlediğini vurgulayan Clinton, Amerikan kurumlarında da bu konunun kapsamlı şekilde ele alındığını belirtti.
Yaptırımların İran’ın Devrim Muhafızlarını hedef alması öngörülüyor.

Clinton İran Devrim Muhafızlarının ülkenin dini ve siyasi otoritenin yerine geçmeye başladığını söylemişti.

Batılı devletler İran’ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığından kuşkulanıyor. Clinton, bu kuşkuyu gidermesi için tanınan fırsatları geri çeviren İran’a karşı fazla seçenekleri kalmadığını söyledi.

Obama yönetimi yetkilileri, önümüzdeki haftalarda yeni yaptırım kararının Güvenlik Konseyi gündemine alınmasını bekliyor.

Senato Tahsisat Komisyonu’nda açıklama yapan Clinton Suriye hükümetine yaptıkları açılımı da anlattı. 2005 yılından bu yana ilk kez bir Amerikan Büyükelçisi Şam’da göreve başlayacak. Ancak Suriye’nin İran’la yakın ilişkileri de bir gerçek.

Clinton, “Irak konusunda daha fazla işbirliği yapılması; Lübnan’ın içişlerine karışmamaları ve Hizbullah’a silah sevkiyatı; Türklerin arabuluculuğuyla geçen yıl yürüyen İsrail - Suriye barış sürecine yeniden başlanması ve genel olarak hem Amerika hem bölge açısından sorun teşkil eden İran’la ilişkilerinden uzaklaşmaları konularını anlattık.” şeklinde konuştu.

Clinton açıklamalarında Arap İsrail barış sürecinin de yakında başlamasını umduğunu söyledi. Amerika Dışişleri Bakanı, bu süreçte, sınırlar, mülteciler ve Kudüs’ün statüsü konularının muhakkak ele alınması gerektiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG