Erişilebilirlik

Güvenlik Önlemleri Amerikan Ekonomisini Nasıl Etkiliyor?


<!-- IMAGE -->

11 Eylül 2001 terör saldırılarından sonra Amerikan seyahat ve turizm sektörüyle havayolu şirketleri, dünyanın dört bir yanında güvenlik tehditleriyle başa çıkabilmek için milyarlarca dolar harcama yapmak zorunda kaldı. Peki güvenlik ve terör tehditlerinin ekonomiye olan etkisi ne boyutta? Yolcular, bu duruma nasıl tepki veriyor?

Terör tehdidi ve güvenlik önlemlerinin sıkılaştırılmasına rağmen havayoluyla seyahat edenlerin sayısı hızla artıyor. Amerikan demiryolu şirketi Amtrak’ın müşteri sayısında da artış gözleniyor.

Amerika Ulaşım Güvenliği Dairesi bu yıl güvenlik için 1 milyar dolar harcayacak. Bu miktar, 2009’da harcananın iki katı. Birçok hayavolu şirketinin güvenlik maliyetleri de arttı.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nden Steve Lott şöyle konuşuyor:

“Havayolu şirketleri güvenliğe yılda 5 milyar 900 milyon dolar harcıyor. Bu para, yolcu uçaklarında kokpit kapılarını sağlamlaştırmak ve mürettabatın eğitimi için harcanıyor.”

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nden mali yükün nedenine açıklık getiriyor:

Lott, “Maliyetin büyük bölümü veri değişiminden kaynaklanıyor. Havayolu şirketleri, yolcu listelerini hükümete bildirmekle yükümlü. Hükümet, yolcu listelerinde uçuş yasağı ya da takip altında bulunanlar olup olmadığını inceliyor.” diyor.

25 Aralık 2009’da 23 yaşındaki Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalip bir Amerikan yolcu uçağında bomba patlatma girişiminde bulunmuştu. Peki böyle terör girişimleri, yolcuların bazı alışkanlıklarını değiştiriyor mu? Ulusal İş Seyahati Birliği’nden Mike McCormick, bu konuda bir anket yaptı.

McCormick, “Amerikan uçağına saldırı girişimiyle ilgili tepkilerini sorduğumuz zaman ankete katılanların yalnızca yüzde 2’si seyahat alışkanlıklarında değişiklik yapacağını söyledi.” diyor.

iJet Intelligence Risk Systems şirketinin başkanı Bruce McIndoe, artan güvenlik önlemlerinin havayolu şirketlerine milyarlarca dolara malolduğunu söylüyor.

“Güvenlik önlemlerinin artması uçuşları geciktiriyor. Bu gecikmeler, havayolu şirketlerinin personel ve ekipman için milyonlarca dolar harcamasına neden oluyor. Harcanan bu paralar gelir getirmiyor. Böylece şirketlerin milyonlarca doları bağlanmış oluyor.”

Kötü hava şartları da verimi düşürüyor. Uçuşlar iptal edilince işler duruyor. Yolcularıysa en çok ekonomik kriz ve maliyetler etkiliyor. Bir terör saldırısı, hayayolu şirketlerine, olası bir saldırıyı önlemenin maliyeti kadar yük getirmiyor.

Avukat Roy Goldberg’e göre terör saldırıları, halkın gözünde uçak kazalarıyla aynı etkiyi yaratıyor. Goldberg, birçok kişinin hayayolu seyahatinin güvenli olduğunu düşündüğünü söylüyor.

“Aralık’taki saldırı girişimine rağmen uçak biletlerinin fiyatları, havayolu şirketlerinin hisselerinin değeri Ocak’ta yüzde 5 arttı. 2009’un dördüncü çeyreği, 2008’dekinden çok daha iyiydi. Sektör, bunların kısa vadeli sorunlar olduğunu anlıyor.”

George Washington Üniversitesi uzmanı David Grier, yolcular alışkanlıklarını değiştirirlerse güvenlik önlemlerinin arttırılmasının etkisi olacağını söylüyor.

“Güvenlik taramaları ve yolcuların kimliklerinin çok daha derinlemesine incelenmesi durumunda herkes şu soruları sormaya başlayacak: ‘Ailemle nasıl seyahat edeceğim? Boş zamanlarımda ne yapacağım? Dünyayı nasıl gezmek istiyorum?’ Bu sorulara verilecek yanıtlar, yolcuları başka ulaşım araçlarına yöneltebilir.”

Amerika’nın Sesi’nin konuştuğu uzmanlara göre, sıkı güvenlik önlemlerinin yolcular için külfet haline gelmesine rağmen havayoluyla seyahatler artmaya devam ediyor.

XS
SM
MD
LG