Erişilebilirlik

Irak 7 Mart'ta Seçime Gidiyor


Irak 7 Mart'ta Seçime Gidiyor
Irak 7 Mart'ta Seçime Gidiyor

Irak çok yakında genel seçime gidecek. Bu, demokrasisini güçlendirme açısından kritik bir adım olacak. Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno “ Bu seçimler bölgedeki herkes, Irak halkı ve bölge dışındaki insanlar için önemli çünkü sadece Irak değil tüm Orta Doğu’nun istikrarına etki yapacak.”dedi.

General Odierno, Irak’ın çevresindeki ülkelerin seçimleri şu ya da bu yönde etkilemelerine izin verilmemesi gerektiğini söyledi. General Odierno” Bu ülkelerin farklı gündemleri var. Sünni Arap ülkeleri ve Şii İran seçimleri farklı yönlere götürmeye çalışıyor. Bizim istediğimiz ise biraraya gelmek ve seçimin diğer bölge ülkeleri değil Irak için yapılmasını sağlamak” dedi.

Irak halkı, hükümetin ne yapmasını istediklerini açıkça söylüyor ve mezhep çıkarlarını ön plana almıyor. General Odierno” Irak’ta birçok kamuoyu yoklaması yapıldı. Bunların hepsi neyin önemli olduğunu açıkça gösteriyor: Bir numaralı konu ekonomi, iş ; iki numaralı konu temel hizmetler, elektrik, su.. Sonuçta, Iraklı siyasetçilerin eğilmesi gereken konular bunlar.” dedi.

Bu arada 7 Mart seçimlerinin başarılı geçmesi için gerekli hazırlıklar yapılıyor. Altı bini aşkın Iraklı aday ve 18 milyon 900 bin kayıtlı seçmen var. Seçimi yönetecek 300 bin sandık görevlisi hazır. 9 bin seçim bölgesine yayılmış 50 bin sandık kurulacak. Ayrıca Irak dışında 16 ülkede seçmenler oy kullanacak. Amerika, büyük katılma oranı bekliyor. Amerikalı ekiplerin yanısıra uluslararası gözlemciler Irak çapında görev yapacak.

Amerika’nın Irak Büyükeçisi Christopher Hill, Amerika’nın güvenlik konusunda Iraklılara yardım ettiğini ve seçimlerin başarılı olması için elinden geleni yaptığını söyledi. Büyükelçi Hill “Irak’ın elinde sadece bölgedeki ilişkilerini iyileştirmek için değil uluslararası topluluğun tam üyesi olmak için kaybettiği zamanı telafi edecek büyük fırsat var” dedi.

Büyükelçi Hill” Amerika demokratik bir Irak ile güçlü ve uzun vadeli bir ilişki geliştirmeyi arzuluyor. Bence bu seçimler bu ilişkinin ilerleme kat etmesinde çok önemli bir unsur olacak” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG