Erişilebilirlik

Sigara Tiryakileri Amerikan Şirketlerinden Şikayetçi


Sigara Tiryakileri Amerikan Şirketlerinden Şikayetçi
Sigara Tiryakileri Amerikan Şirketlerinden Şikayetçi
<!-- IMAGE -->

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada en çok ölüme yol açan 8 sebepten 6’sında sigara tiryakiliğinin rol oynadığını açıkladı. Sağlık uzmanları yıllardır tiryakilerin sigarayı nasıl bırakabilecekleri konusunda bilgi veriyor. Bugünlerdeyse birçok Amerikalı işveren sigara içenleri işe almıyor. Amerika’nın Sesi, bu durumu ayrımcılık olarak gören sigara tiryakilerini de göz önünde bulundurarak gelişmeleri değerlendirdi.

Giderek daha fazla sigara tiryakisi Amerikalı istenmediğini ve düşünüyor. Federal yasalar devlete ait binalarda sigara içmeyi yasaklıyor. Kamu binalarının çok yakınında sigara içmek de yasak. Federal yasa yaklaşık 10 yıl önce çıkarıldığında eyalet ve yerel yönetimler binaların çevresine sarı çizgiler çizdi.

Şimdi giderek artan sayıda şirket ve hastane, tiryakileri işe almıyor, hatta daha kötüsü sigara içerken yakalarsa işten atıyor.

Tennessee eyaletinin Chattanooga kentindeki Memorial Hastanesi işe gireceklere check-up yapıyor. Başvuru sahipleri, idrar testlerinde nikotine rastlanırsa işe alınmıyor.

Hemşire Kristi Edmondson, sigara tiryakiliğinin sadece kendisini ilgilendirdiğini düşünenlerden.

Edmondson, “Hastanenin, iş dışındaki saatlerde ne yaptığımıza karışmaması gerekir” diyor.

Edmondson, “Hastanenin bağlı olduğu Memorial Health Care Systems şirketinin başkanı James Hobson kararı savunuyor” diyor.

Bu durum sağlıklı bir yaşam stili oluşturmakla ilgili ve bütün toplumu ilgilendiriyor.

Amerikan şirketlerinin büyük bölümü sigara tiryakilerinin sağlık masraflarının içmeyenlere oranla yüksek olduğunu düşünüyor.

Amerika Hastalık Kontrol Merkezi’nin araştırmasına göre her tiryakinin yıllık sağlık masrafı ve verimlilik kaybının maliyeti yılda yaklaşık 3 bin dolar.

Sonuç olarak bazı şirketler tiryakilerin, sağlık sigortası masrafının daha büyük bir bölümünü ödemesini bekliyor.

50 eyaletten 29’unda yasalar tiryakilerin haklarını korurken 21’inde bu haklar korunmuyor.

Michigan eyaletindeki sigorta kurumu olan Weyco, 2005’te çalışanlarına rastgele sigara testleri yapmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl en az 5 milyon sigara tiryakisi, akciğer kanseri, kalp krizi ve sigarayla ilişkili diğer hastalıklardan hayatını kaybediyor. Örgüt, sigara içenlerin sayısının aynı kalması halinde, ölümlerin 2030’a kadar yılda 8 milyon artacağı uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG