Erişilebilirlik

Sarkozy Filistin Lideri Abbas'la Görüştü


Sarkozy Filistin Lideri Abbas'la Görüştü
Sarkozy Filistin Lideri Abbas'la Görüştü
<!-- IMAGE -->

Filistin lideri Mahmut Abbas, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Paris’te bir araya geldi. Görüşmede Sarkozy, Abbas’a tam destek verdiklerini ve bir an evvel Filistin devletinin kurulması için müzakerelere yeniden başlanması için çalışacaklarını duyurdu.

İsrail ile barış görüşmelerinin yeniden başlaması için dünya başkentlerini dolaşarak destek arayan Filistin lideri Mahmut Abbas’ın bugünkü durağı Paris’ti. Abbas, ortadoğu barışı için kişise olarak da yoğun çalışmalar yürüten Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Elysee Sarayı’nda biraraya geldi. Sarkozy-Abbas görüşmesi Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in bir gün önce yaptığı “Hızla Filistin Devleti ilan edilmeli” sözlerinin yarattığı rüzgarla başladı. Dünyanın izlediği görüşmeden “Filistin Devleti’nin ilanı yönünde bir plan çıkar mı?” beklentisi diplomasi kulislerini hızlandırdı. Ancak Sarkozy, toplantı sonrası düzenledikleri ortak basın toplantısında bu yönde net bir açıklama yapmaktan kaçınıdı. Bir an evvel müzakerelerin yeniden başlamasını istediklerini söyledi.

Sarkozy, “Filistin’e açık desteklerini her zaman dile getirdiklerini, bir barış adamı olan Abbas’a sonsuz destek verdiklerini söyledi. Filistin Devleti’nin hemen ilan edilmesi konusunda ise Bakan Kouchner’den daha temkinli bir açıklama yapmayı tercih etti.

Filistin Devletinin bir an evvel kurulmasının en doğru çözüm olduğunu her zaman söylediklerini vurgulayan Sarkozy, sınırları 1967 öncesine dayanan, kalıcı, modern, demokratik ve İsrail Devleti’nin de varlığını kabul eden bir devlet kurulması için müzakerelerin yeniden başlamasını istediklerini dile getirdi. Sarkozy, “Eğer umutları boşa çıkarır ve müzakerelerdeki tıkanıklığı aşmazsak 3’üncü intifada başlayabilir” uyarısında bulundu.

Mahmut Abbas da Sarkozy’ye açık desteğinden ötürü teşekkür ederek eğer bütün liderler bu kadar açık konuşsaydı bu problemi yıllar önce çözerdik” dedi. Sarkozy’nin tüm söylediklerine katıldığını dile getrierek, İsrail’in güvenliği hak ettiğini ama Filistin halkının da 1967 öncesi sınırlarında özgürceyaşamaya hakkı olduğunu söyledi.

Her iki lider de İsrail devleti tarafından Hamas’a Dubai’de yapılan saldırıyı kınadılar. Abbas, konuyla ilgili hergün yeni bilgiler aldıklarını ancak Dubai hükümeti tarafından yürütülen soruşturmanın sonucunu beklediklerini söyledi., “Sahte Fransız pasaportu kullanıldı. Bu saldırıyı büyük bir kararlılıkla kınıyoruz. Suikastin hiçbir türlüsü kabul edilemez. Bir süre dikkat çekersiniz belki ama kimseye yarar getirmez” dedi.

Filistin İsrail barışı için kişisel olarak Amerikan Başkanı Barack Obama’dan daha etkin bir politika izlemeye çalışan Sarkozy, aylarca Başkan Obama’dan randevu istediği halde bu talebine yanıt alamamıştı. Sarkozy, Abbas ile düzenlediği basın toplantısında, Mart ayı sonunda Washington’da Obama ile Ortadoğu barış sürecini ele alacaklarını da açıkladı.

Arzu Çakır'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG