Erişilebilirlik

22 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Obama yönetiminin sağlık reformu konusunda yeni bir hamleye hazırlandığını belirtiyor. Gazete, böylesine önemli bir konuda Kongre’de uzlaşma aranması gerektiğini vurguluyor:

<!-- IMAGE -->

“Beyaz Saray, sağlık reformunun Senato’da kabul edilmesi için nitelikli çoğunluk yerine salt çoğunluk gerektiren ve uzlaştırma olarak bilinen yöntemi tercih edebilir. Ancak sağlık reformu gibi kapsamlı ve tartışmalı bir konuyu sadece bir partinin desteğiyle yasalaştırmak ne kadar doğru olur? Daha mütevazı bir tasarı, siyasilerden ve halktan daha geniş bir destek görebilir. Kamuoyunun sağlık reformu konusundaki kaygıları ve bütçe açığı göz önünde tutulduğunda, daha iddiasız bir tasarının bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri tarafından da desteklenebileceği hesaba katılmalıdır. Washington’un böylesine önemli bir konuda partiler üstü bir uzlaşma sağlayabileceğini göstermek, hem sağlık sistemi açısından hem de ülkenin sağlığı açısından faydalı olacaktır.”

New York Times Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi İcra Sekreteri Yvo de Boer’in istifasını, bir umutsuzluğun yansıması olarak görüyor. Gazete, küresel ısınmaya karşı bağlayıcı bir sözleşmenin daha da zorlaştığını öne sürüyor:

<!-- IMAGE -->

“Boer’in istifası, küresel ısınmayla mücadelede Birleşmiş Milletler öncülüğünde yürütülen çabaların ne kadar yavaş ilerlediğini ve ne kadar yorucu olduğunu bir kez daha göz önüne seriyor. Bu istifa, aynı zamanda küresel ısınmayla mücadelede başka yöntemlerin de devreye sokulması gerektiğini gösteriyor. Küresel bir sözleşmenin hazırlanmadığı bir ortamda, eğer dünyanın güvenliğini sağlamayı gerçekten istiyorsak, sera etkisi yapan gaz emisyonunu azaltacak ulusal stratejileri devreye sokmamız gerekiyor. Ancak ne yazık ki, bu konuda Amerika’nın hala ulusal bir stratejisi bulunmuyor. Böyle bir stratejiyi hayata geçirmeyen hiçbir ülkenin, diğerlerine söz söyleme hakkı olmayacaktır. Böyle bir durumda sera gazı emisyonlarını azaltma umudundan da bahsedilemez.”

Boston Globe Taleban’ın iki numaralı ismi Molla Baradar’ın yakalanmasına yardım eden Pakistan’ın asıl niyetini sorguluyor. Gazete, Baradar’ın Karzai hükümeti ile Taleban arasındaki görüşmelerde kilit rol oynadığına dikkat çekiyor:

<!-- IMAGE -->

“Taleban ile Karzai hükümeti arasında varılacak bir uzlaşma, Pakistan’ın komşu ülke Afganistan’daki nüfuzunu yok edebilir. Bu olasılık Pakistanlı yöneticileri rahatsız ediyor. Amerika açısından bakıldığında, eğer Pakistan Afganistan’daki nüfuzunu Amerika ve NATO ile işbirliği yaparak artıracağını düşünüyorsa, bu olumlu bir şeydir. Ancak eğer Pakistan Karzai hükümeti ile Taleban arasındaki barış görüşmelerini sabote etmeyi amaçlıyorsa, bu yaklaşım ciddi sorunlar doğurabilir. Dolayısıyla Obama, eğer gerçekten yardım etmek istiyorsa, böyle bir anlaşmayı engellememesi konusunda Pakistan’ı uyarmalıdır.”

USA Today kredi kartı kullanıcılarını bankaların istismarına karşı korumayı amaçlayan yeni yasanın bugün yürürlüğe girdiğini hatırlatıyor. Ancak gazete, bankaların daha şimdiden tüketicileri mağdur edecek yeni uygulamaları devreye soktuğunu kaydediyor:

<!-- IMAGE -->

“Elbette bütün bankalar müşterilerini istismar etmiyorlar. Ancak denetim mekanizmaları ve Kongre, tüketicileri istismar eden bankaların hızına ayak uyduramıyor. İşte bu nedenle, farklı finans ürünlerinin hepsi için tüketicilerin çıkarlarını koruyacak federal bir kurum gerekiyor. Başkan Obama ve bazı Kongre üyeleri böyle bir kurumun oluşturulması için çaba harcıyor. Ancak bankacılık lobisi de bu çabayı boşa çıkartmaya çalışıyor. Yeni kredi kartı yasası, tüketicilere bir ölçüde soluk aldıracak nitelikte. Ancak bu kazanımları koruyacak bir mekanizma oluşturulmadıkça, sağlanan avantajlar kısa sürede yok edilecektir.”

XS
SM
MD
LG