Erişilebilirlik

Fransa İran'ı Uyardı


Fransa İran'ı Uyardı
Fransa İran'ı Uyardı
<!-- IMAGE -->

Fransa, uluslararası toplumla işbirliği yapmaya başlamazsa İran'ın daha fazla yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Fransa Başbakanı Francois Fillon İran'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini vurguladı.

Fillon ayrıca BM Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi'nin son raporunun son derece kaygı verici olduğunu söyledi.

Fransa Başbakanı bu açıklamaları Suriye'nin başkenti Şam'daki temasları sırasında yaptı.

Suriye Dışişleri Bakanı Valid Mualim yaptırımların etkili olamayacağını söyledi. Bakan Suriye'nin İran'ın nükleer programı konusundaki soruna diyalog yoluyla çözüm bulnmasını umduğunu açıkladı.

İran uzun süredir nükleer programının barışçı amaçlar taşıdığını savunuyor. Ancak batılı devletler İran'ın nükleer silah geliştirmeye çalışmasından kuşku duyuyor.

Bu arada, Suriye'nin nükleer programı da kuşku uyandırıyor. Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi tarafından hazırlanan bir raporda Suriye'nin de gizli nükleer faaliyetlerde bulunduğu bildirildi. Raporda, İsrail'in 2007 yılında bombalıdığı bir tesiste uranyum bulunduğu yazıyor.

Şam hükümeti nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına taraf. Atom Enerjisi Dairesi Suriye'deki tesislerde incelemede bulunmak istiyor. Ancak Dışişleri Bakanı Muallim buna izin verilmeyeceğini açıkladı ve Atom Enerjisi Dairesi raporundaki iddiaları reddetti.


XS
SM
MD
LG