Erişilebilirlik

'Türkiye - Rusya Arasındaki Ticaret İlişkisi Artıyor'


'Türkiye - Rusya Arasındaki Ticaret İlişkisi Artıyor'
'Türkiye - Rusya Arasındaki Ticaret İlişkisi Artıyor'

Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Sechin, iki ülke arasındaki enerji ilişkilerini geliştirmek üzere Türkiye'yi ziyaret etti. Sechin, aralarında enerji devi Gazprom'un üst düzey yetkililerinin bulunduğu kalabalık bir iş adamı heyetini de beraberinde getirdi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Sechin’in gündeminde ikili enerji ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi vardı. Sechin’in ziyaretini Ortadoğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç, Dr. Oktay Tanrısever değerlendirdi.

Sechin’in ziyaretinde Rusya, Türkiye ile ticaretini artırma ve kolaylaştırma yolunda önemli bir adım daha atıldı. Rusya'nın Pulkovo havaalanında Türkiye'den gelen malların girişini kolaylaştıracak yeşil koridor açıldı. Doç, Dr. Oktay Tanrısever’e göre bu adım, Türkiye’yi Rusya ile ticaret hacmini geliştirme konusunda tatmin edici bir gelişme.

Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Sechin’in ziyaretinde öne çıkan diğer bir gelişmede Türkiye’den Rusya’ya beyaz et ihracatının başlaması oldu. Rusya'nın Türkiye'ye 500 bin ton beyaz et kotası tahsis etmesi ve bu çerçevede Türkiye'nin bu ülkenin en büyük beyaz et tedarikçisi olabileceği söyleniyor. Tanrısever’e göre ise bu şimdilik biraz erken bir iyimser tablo.

Peki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyaretinde gündeme getirdiği iki ülke arasında vizelerin kalkması konusunda bir ilerleme sağlanabilir mi? Doç, Dr. Oktay Tanrısever’e bu şimdilik pek olası görülmüyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Sechin’in Türkiye temaslarındaki bu önemli gelişmelerin, Rusya Federasyonu Başkanı Medvedev'in Türkiye’yi Mayıs ayında ziyaretinde bir adım daha ileriye götürülmesi bekleniyor.

Söyleşiyi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG