Erişilebilirlik

Obama Dalai Lama'yla Görüştü


<!-- IMAGE -->

Başkan Barack Obama, Çin’in şiddetli itirazlarına rağmen Beyaz Saray’da Tibet’in sürgündeki ruhani lideri Dalai Lama ile görüştü.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başkan Barack Obama’nın Dalai Lama’yı barışcı tutumu ve Pekin hükümeti ile diyalogu sürdürme çabaları nedeniyle övdüğü belirtildi.

Açıklamada Başkan Obama ve Dalai Lama’nın Amerika ile Çin arasında “olumlu ve işbirliğine dayalı” bir ilişkinin önemi konusunda anlaştıkları da vurgulandı.

Dalai Lama, görüşme sonrası gazetecilere Başkan Obama ile dinler arası uyumun geliştirilmesi, insani değerler ve kadının yönetimdeki artan rolünü ele aldıklarını açıkladı.

Görüşme, Obama’nın resmi çalışma ofisinde değil özel bir odada gerçekleşti.

Basına kapalı geçen görüşmenin ardından Beyaz Saray, bir toplantı fotoğrafı yayınladı.

Çin, görüşmeden birkaç saat sonra yaptığı açıklamada, Washington’u verdiği sözleri tutmamakla eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Tibet’in Çin’in bir parçası olduğu ve bağımsızlığını desteklemeyeceği yönünde Amerika’nın kendilerine defalarca güvence verdiğini söyledi.

Dalai Lama, dün Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de görüştü.

Dalai Lama'nın Washington ziyaretini ve bunun etkilerini Amerika'nın Sesi Tibet Yayın Bölümü Müdürü Losang Gyatso değerlendirdi. Gyatso'nun değerlendirmesini sağ üst köşedeki Windows Media bağlantısına tıklayarak izleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG