Erişilebilirlik

Obama Dalai Lama Görüşmesi Çin'e Saygısızlık Değil


Obama Dalai Lama Görüşmesi Çin'e Saygısızlık Değil
Obama Dalai Lama Görüşmesi Çin'e Saygısızlık Değil

Başkan Barack Obama daha önce verdiği sözü yerine getirerek 18 Şubat’ta Dalai Lama ile görüşecek. Obama ve Lama, sürgündeki Tibet liderinin sonbaharda Washington’a yaptığı ziyaret sırasında biraraya gelmemişti. Dalai Lama, uluslararası alanda saygı gören bir dini lider ve Tibet’in haklarının sözcüsü. Başkan Obama , kendisiyle biraraya gelmeye ve yapıcı bir diyalog kurmaya hazırlanıyor.

Ancak Tibet’i 1950’lerde kontrolü altına alan Çin, Dalai Lama’yı “ayrılıkçı bir lider” olarak görüyor. Lama’nın Washington ziyareti, temsilcileri ile Çin hükümetinin temsilcileri arasında Pekin’de yapılan özerklik görüşmelerini izliyor. Amerika bu görüşmeleri destekliyor ve sürekli Çin liderlerine uzun süreli uyuşmazlıkları çözmede doğrudan diyaloğun önemini vurguluyor.

Amerika, Tibet’i Çin’in parçası olarak görüyor ancak bölge halkına uygulanan muamele konusunda insan haklarıyla ilgili kaygıları bulunuyor. Dalai Lama saygın bir dini ve kültürel lider.. Başkan Obama, diğer Amerika Başkanları gibi kendisiyle bu özellikleri çerçevesinde biraraya gelecek.

Washington ve Pekin’in hem bölgesel hem de iklim, dünya ekonomisi, silahların yayılmasını önleme gibi küresel konularda birçok ortak çıkarı bulunuyor. İki ülke arasındaki ilişkiler, ortak çıkarlara dayalı konularda anlaşmayı sağlamaya yetecek kadar olgunluğa sahip. Ama Amerika iki ülkenin her zaman her konuda anlaşamayacağını da anlıyor. Yine de Amerika Çin ile olumlu, kapsamlı ve işbirliğine dayalı bir ilişki kurmada kararlıdır ve kararlı olmaya devam edecektir.

XS
SM
MD
LG