Erişilebilirlik

ABD Teşvik Paketinin Bir Yılını Değerlendiriyor


ABD Teşvik Paketinin Bir Yılını Değerlendiriyor
ABD Teşvik Paketinin Bir Yılını Değerlendiriyor
<!-- IMAGE -->

Obama yönetimi geçen yıl 17 Şubat’ta yürürlüğe konulan teşvik paketinin bir yıllık performansını değerlendiriyor. Yönetim yetkilileri 787 milyar Dolar’lık paketin durgunluğun daha da derinleşmesini önlediğini söylüyor ve paket sayesinde milyonlarca işin korunduğunu ya da yeni iş sahaları yaratıldığını kaydediyor. Ancak Cumhuriyetçiler teşvik paketinin etkili olmadığını ve işsizliği azaltmadığını söylüyor.

Başkan Barack Obama, paketin birinci yıl dönümü nedeniyle bugün 1,5 milyar Dolarlık altyapı yenileme projesi açıklıyor. Proje çerçevesinde karayolları ve köprüler bakım ve onarımdan geçirilecek ve bu şekilde yeni iş alanları açılacak.

Obama yönetimi şu ana kadar 787 milyar Dolar’lık teşvik paketinin yarısından azını harcamış durumda. Cumhuriyetçiler, paketin bütçe açıklarını daha da fazlalaştırdığını iddia ediyor.

Yeni Mali Disiplin Kurulu

Bu arada Başkan Barack Obama’nın yeni bir Mali Disiplin ve Reform Komisyonu kurulmasını öngören başkanlık kararnamesini yarın imzalayarak yürürlüğe sokması bekleniyor.
Demokrat Erskine Bowles ile Cumhuriyetçi Alan Simpson’un başkanlık etmesi beklenen partiler-üstü komisyon bütçe açıklarını kapatmanın yollarını arayacak.
Amerika’nın 2010 yılı bütçe açığının 1,6 trilyon Dolar’ı bulacağı hesaplanıyor. Obama’nın yeni bütçe planına göre 2011 için öngörülen açık ise 1,3 trilyon Dolar civarında.

Bowles ve Erskine Kim?


Obama’nın Mali Disiplin ve Reform Komisyonu’na atayacağı Erskine Bowles eski Başkan Bill Clinton döneminde Beyaz Saray Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Clinton göreve geldiğinde Amerika’nın bütçe açıkları ülkenin geleceğini tehdit eder boyuttaydı, ancak eski başkan görevden ayrıldığında bütçe fazla vermeye başlamıştı.

Komisyona eş başkanlık yapması beklenen Cumhuriyetçi Alan Simpson ise eski Wyoming senatörü.

XS
SM
MD
LG