Erişilebilirlik

Almanya'da Türk Bakkalları Yayılıyor


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa bir süre önce bir alışveriş merkezi açılışında, “Türkiye değişiyor, sokak aralarında bakkal olayı bitmiştir” şeklindeki açıklaması, Türkiye’de bakkal amca geleneğinin sonu mu geldi tartışmalarını başlattı. Almanya’da yaşayan Türkler ise son yıllarda açtıkları binlerce bakkal ile mahallelerinde tüketicilerin gıda ve gündelik eşya ihtiyacını karşılıyor.

Almanya'ya 1960lı yılların başında başlayan Türk iş göçüyle beraber, Türkler’in damak zevkine uygun gıda ürünlerine ihtiyaç da bu ülkeye birlikte geldi. Alman marketlerinde bulgur, zeytin, sucuk, dolmalık yaprak, çay ve pide gibi gıda maddelerini bulamayan ve bu alandaki ihtiyaçtan yararlanan girişimci Türkler bu dönemde Türklerin yoğun yaşadığı kentlerde ilk bakkal dükkanlarını açtılar. Ancak zamanın akışı içinde Almanca’da ‚Emma Teyze’nin Dükkanları’ olarak tanımlanan Alman bakkal dükkanlarının yüksek fiyatlarından dolayı büyük süpermarket zincirleriyle rekabet edemeyerek kapanmaları, Türk bakkallarına yeni bir müşteri grubunu, Almanları çekti. Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin Almanya çapında araştırmalara göre, artık Türk bakkalarının müşterilerinin yüzde 50’sini Alman müşteriler oluşturuyor. Türk bakkalarında özellikle sebze ve meyve fiyatlarının süpermarketlere göre çok daha düşük olması ve Türkiye'ye turist olarak giden Almanların Türk gıda ürünlerini artan ilgisi Türk bakkaların Alman perakende gıda sektöründe yeni bir güç haline gelmesine neden oldu. Bugün Almanya genelinde yaklaşık 15 bin Türk bakkal dükkanı bulunuyor. Söz konusu bakkalların yıllık toplam cirosu ise 10 milyar Euro olarak tanımlanıyor. Alman Türk tüm mahallelinin gıda ihtiyacını karşıladığını anlatan Berlinli Bekir Dündar bakkalının, sıcak ortamı ve ucuz fiyatlarıyla, dev süpermarketlerden bıkan tüketiciler için çekici olduğunu anlatıyor.

Almanya’daki Türk bakkaların bir bölümü Alman müşteri oranını artırmakta fayda görüyor. Alman müşterilere yönelmelerin sebebi ise, Türk müşterilerin fiyat konusunda pazarlık yapmak istemeleri, Almanların ise sunulan fiyatı kabul etmeleri.

Bu arada Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği'nin son verilerine göre Almanya’da toplam 70 bin Türk işletmesi faaliyet gösteriyor. Bunlar 100’ün üzerinde branşta faaliyette. Almanyalı Türkler yılda ortalama 35 milyar Euro ciro yaparken, bünyelerinde 300 bin kişiyi istihdam ediyor.

XS
SM
MD
LG