Erişilebilirlik

Kolesterol İlacı Sağlıklı Yetişkinlere de Tavsiye Ediliyor


Kolesterol İlacı Sağlıklı Yetişkinlere de Tavsiye Ediliyor
Kolesterol İlacı Sağlıklı Yetişkinlere de Tavsiye Ediliyor
<!-- IMAGE -->

Amerikan hükümetine bağlı bir danışman kurulu kolestrolü düşürmekte etkili olan Crestor adlı ilacın sağlıklı yetişkinler tarafından da kullanılabileceğini açıkladı. Kurul Crestor’un her yıl on binlerce kalp krizi ve felci önleyebileceğini belirtiyor. Uzmanlar kararlarını Crestor’un üretici firması Astra Zenica tarafından yapılan araştırmaya dayandırıyor. Benzer ilaçlar araştırmaya dahil edilmediği için aynı etkiyi yapıp yapmayacakları bilinmiyor.

Daha önceki araştırmalar kolestrolü düşüren ilaçların, kalp krizi ve felç riskini azalttığını göstermişti. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’ne bağlı panele göre, Crestor adlı ilacın, kolestrolü olmayan yaşlılarda da kalp krizi ve felç riskini önlemek için kullanılması mümkün. Boston’daki Brigham ve Kadın Hastanesi’nden Doktor Christopher Cannon, “ Milyonlarca kişi, kalp krizi riski taşıdığını bilmeden yaşıyor. Bu risk sıradan bir statin tedavisiyle azaltılabilir,” diye konuşuyor.

Çoğu kez sağlıklı görülen kişiler, kalp krizi ve felç geçirebiliyor. Panel Crestor’un kolestrol seviyesi normal ancak C-reaktif protein seviyesi yüksek 50 yaş ve üstü erkeklerle 60 yaş ve üstü kadınlara verilmesini tavsiye ediyor. C-reaktif protein kalp krizine yol açabilecek şişkinlik tehlikesi olduğunu gösteriyor. Astra Zenica ilaç firmasının araştırmasında, Crestor kullanan hastalarda kalp krizinin yüzde 54, felcinse yüzde 47 azaldığı görüldü. Bu hastalar arasında ölüm oranıysa yüzde 20 geriledi. Dr. Cannon, “Bu, kalp krizi ve felçlerde bu güne kadar gördüğümüz en büyük azalmaya işaret ediyor. Bu hastalara statin tedavisini arttırmalıyız,” diyor.

Birçok doktor araştırmanın milyonlarca sağlıklı yetişkini C-reaktif protein seviyesini ölçtürmeye teşvik edeceğine inanıyor. Doktor Merle Myerson tüm hastalara statin verilmesinin iyi bir fikir olduğuna inanmıyor. Dr. Myerson’a göre kireçlenme ve solunum yolları enfeksiyonuna bağlı olarak da şişkinlik görülebilir. Bütün bu hastaları ömür boyu statine bağlamanın bir yararı yok. Statin içeren ilaçlar glokom ve katarakt hastalığına karşı da koruyor. Ancak Crestor kullanan hastaların küçük bir bölümünde şeker hastalığı belirtileri görülmüş. Gıda ve İlaç Dairesi, panellerinin tavsiyesini onaylamak zorunda değil ama çoğu zaman bu tür tavsiyeler onaylanıyor. Olası bir onay tüm dünyada Crestor satışlarını da arttırabilir.

XS
SM
MD
LG