Erişilebilirlik

Amerikan Uzay Programı Bugüne Kadar 20 Siyah Astronot Yetiştirdi


Amerika’da her yıl Şubat ayında siyah Amerikalıların tarihi ve kültürel mirası hatırlanır, yeni nesiller, siyahların topluma katkıları ve başarıları konusunda bilinçlendirilir. Geçtiğimiz Kasım ayında iki siyah Amerikalı astronot, uzaya birlikte giden ilk iki astronot olarak tarihe geçti.

Kasım ayında altı astronot, uluslararası uzay istasyonuna gönderildi. Bir uzay dolmuşunda uzaya giden ilk siyah Amerikalılar olan Doktor Robert Satcher ve Leland Melvin için bu yolculuğun önemi çok büyük.

Bobby Satcher, uzay yürüyüşü gerçekleştiren dördüncü siyah Amerikalı. Doktor Satcher ayrıca uzaya giden ilk ortopedi cerrahı olarak NASA tarihine geçti. Uzayda tıbbi deneyler yapan Satcher’a göre siyah astronotların geleceği parlak.

“Siyah astronotlar olarak daha birçok ilke imza atacağız. Bu ilkleri çok kısa sürede gerçekleştireceğimize inanıyorum. Benim geride bırakmak istediğim en büyük miras, uzaya daha çok siyah astronot göndermek olacak.”

10 yıldır astronot olan Leland Melvin, Doktor Satcher ve ekibinin uzay yürüyüşüne katkıda bulunan robot kolu kontrol eden uzman. Melvin siyah gençlere örnek olmak istiyor:

“İki siyah astronotun uzayda yürüdüğünü bütün siyah çocuklar görmeli. Siyahlara bu imkan çok uzun süre tanınmadı. Önümüzde birçok engel vardı. Azim ve çabayla insanın aklına koyup da başaramayacaüı hiçbir şey yok. İnsanoğlu sınır tanımıyor.”

Ronald McNair, 1980’lerde NASA’daki ırk engelini kaldırmaya yardım etti. McNair ve Challenger uzay dolmuşunun mürettabatı, uzaya fırlatıldıktan hemen sonra meydana gelen patlamada ölmüştü. Melvin, tehlikelere ve önyargılara rağmen hep astronot olmak istediğini söylüyor.

“Bazı yakınlarım bana ‘Sen astronot olamazsın. Beceremezsin. Eksikliklerin var’ diyorlardı. Çocuklarımızı cesaretlendirmek yerine bir işi başaramayacaklarını söylemek çok büyük haksızlık.”

Uzaydan bir süre önce geri dönen Satcher ve Melvin, siyah gençleri, Amerikan uzay programında kariyer yapmaya teşvik ediyor. İki astronot da eğitimin önemini vurguluyor.

Amerika’nın en saygın üniversitelerinden kimya mühendisliği ve tıp dereceleri olan Doktor Robert Satcher, astronot olmak için matematik ve bilim dallarında çok güçlü bir alt yapıya sahip olmak gerektiğini vurguluyor.

“Gençler her gün teknolojiyle yaşıyor. Tek yapmaları gereken, teknolojiyi anlamak ve teknolojinin nasıl geliştirildiğini bilmek. Böylece mühendis olabilirler.”

Amerikan uzay programı 1983 yılından bu yana 20 siyah astronot yetiştirdi. Melvin ve Satcher, yalnızca uzaydaki değil, dünyadaki başarılarının da çok sayıda siyah Amerikalı’ya ilham kaynağı olmasını umuyor.

XS
SM
MD
LG