Erişilebilirlik

Filistinli Genç Kadının Barış Çabaları


Filistinli Genç Kadının Barış Çabaları
Filistinli Genç Kadının Barış Çabaları
<!-- IMAGE -->

İsrail-Filistin anlaşmazlığı yakın tarihte çözülecek gibi görünmüyor. Filistinliler arasında işgal ve şiddet, umutsuzluk ve öfkeyi tetikliyor; gençlerin terör eylemlerine karışmasına neden oluyor. Batı Şerialı genç bir kadın, Sawsan Samara şiddete karşı çıkıyor ve bütün gençleri şiddeti lanetlemeye çağırıyor.

Milyonlarca Filistinli gibi Sawsan Samara da sonu olmayan çatışma ve işgalin verdiği acıyı yaşıyor ancak öfke duymayı reddediyor. “Müzakere yolunu bulabilmek gerçekten çok zor ama çok daha güçlü ve çok daha etkilidir,”diyen Samara’nın görüşleri, İsrail işgaline son verilmesini isteyenler tarafından şiddetle eleştiriliyor. Sawsan Filistinli ve İsrailli gençler arasında diyalog ve anlayış oluşturmayı amaçlayan Amerikan “Seeds of Peace” “Barış Tohumları” örgütünde çalışıyor. Sawsan, Batı Şeria’nın Nablus kenti yakınlarında çiftçilik yapan Esad ailesinin 16 yaşındaki oğlu Süleyman’ı ziyaret ediyor. Şiddet ve nefretle iç içe büyüyen Süleyman, köylerine ait toprakları Yahudilerin nasıl ele geçirdiklerini, tarlada çalışırken bir İsrailli askerin kendisini nasıl taciz ettiğini anlatıyor: “Askere, ‘İbranice anlamıyorum Arapça konuşun, ne diyorsunuz?’ dedim. M-16 tüfeğini çıkardı, başıma dayadı ve kafamı aracının üzerine vurdu.”

İsrailli askerlere saldıran genç militanları öven posterlerin asılı olduğu Nablus’ta nefret dolu hikayelere sık rastlanıyor. Bazı Filistinli gençler, öfkelerini gidermek için İsrailliler’e taş atıyor. Sawsan’sa Süleyman’ın başka bir yol bulmasına yardım ediyor. Süleyman, “Sawsan, Filistinliler’in içlerindeki barış tohumlarını yeşertmelerine yardım ediyor. Barış isteyen Filistinliler’in bu süreçte başarılı olmalarını sağlıyor,” diye konuşuyor.

Sawsan’ın rehberliğinde Amerika’daki bir kampa katılmış ve burada ilk kez İsrailli yaşıtlarıyla tanışmış Süleyman şöyle devam ediyor: “Gittiğim kamptan, aynı barış isteğiyle geri döndüm. Şimdi barışı her zamankinden daha çok istiyorum çünkü karşı taraftakilerin de barış istediğini gördüm.”

Sawsan Samara, Süleyman gibi genç Filistinliler’e şiddet dışında herkese güç ve umut vadedecek başka seçenekleri de olduğunu gösterdiği için mutlu. Samara, “Attığınız taşlarla yerleşimcileri şimdilik kovabilirsiniz ancak bir saat sonra, ya da ertesi gün yanlarına askerleri de alarak geri dönmelerini engelleyemezsiniz. Ancak Süleyman ve diğerleri, şiddete başvurmayarak, yerleşimcileri tamamen durdurabilirler. Belki bugün ya da yarın değil, hatta bir ya da iki yıl içinde de değil, ama bir birgün bunu başarabilirler,” diyor.

XS
SM
MD
LG