Erişilebilirlik

Amerika'da Başkanlar Günü


Amerika'da Başkanlar Günü
Amerika'da Başkanlar Günü

<!-- IMAGE -->

Bugün Amerika’da Başkanlar Günü... Amerikalılar ilk başkanları George Washington’dan başlayarak ulusal liderlerini anmak için tatil yapıyor.

Washington’un 22 Şubat olan doğum günü 1799’da ölümünden bu yana her yıl resmi olmayan biçimde kutlandı. Daha sonra Amerikalılar, 12 Şubat olan doğum günü Washington’a yakın düşen bir diğer büyük liderlerini Abraham Lincoln’ü de anmaya başladı. İki başkanın doğum günlerinin resmen kutlanmasına 1971 yılında başlanırken, her Şubat ayının üçüncü Pazartesi günü tüm başkanların anısına resmi tatil ilan edildi.

Washington Amerikalıları, 1782’de İngiltere’ye karşı bağımsızlık savaşında zafere götürerek ün kazandı. Washington o kadar sevildi ki, kendisine isterse kral olabileceği söylendi. Demokratik süreçten rahatsızlık duyan bazı subayları kendisinden kral olmasını istedi.

“Bunu kafanızdan silin,” diyen Washington, bu öneriyi sunanları azarlayan sert bir açıklama yayınladı. 1783 yılının Aralık ayında Washington, ordunun dağıtılmasını emretti, başkomutanlık görevinden istifa etti ve özel yaşamına çekildi.

Amerika o zamanlar 13 eyaletten oluşan gevşek bir konfederasyondu. Amerikalılar altı yıl, eyaletlere geniş yetkiler verirken etkili bir federal hükümet kurulmasını da sağlayacak bir yasal yapı oluşturmaya çalıştı. Birçok Amerikalı, ulusal hükümet fikrine güvenmezken federal görevlilerin, özellikle başkanın yetkisini kötüye kullanmasından korktu.

Böyle bir kritik dönemde Washington, Amerikalıların çoğunun güvenebileceği tek kişiydi. Washington, 1789’da oybirliği ile Amerika’nın ilk başkanı seçildi.

Washington göreve geldiğinde Amerika’nın bir anayasası vardı ama hükümeti henüz örgütlenmemişti. Görevden ayrıldığında ise Amerika dünyanın önde gelen devletleri tarafından tanınan bir ülkeydi. Washington ülkeyi sağlam bir mali temel üstüne oturttu ve Amerika’nın büyüyen sınırlarını koruyacak güçlü bir ordu kurdu.

Fransız Devrimi’nde demokratik idealler kargaşa, terör ve baskıya yolaçmıştı. Ama Amerika’da devrim Washington’un liderliği altında istikrarlı, demokratik ve yasal bir hükümet yarattı. İki dönem başkanlık yaptıktan sonra kendi isteğiyle görevden ayrılan Washington, geleceğin tüm başkanları için önemli bir örnek oluşturdu: seçilmiş bir liderden bir diğerine iktidarın barışçı devrini gerçekleştirdi. Bu, demokrasi için hayati bir ilke ve dünyanın dört bir yayındaki insanlar için bir örnek oldu.

XS
SM
MD
LG