Erişilebilirlik

Afganistan'daki Operasyonda 12 Sivil Öldürüldü


Afganistan'daki Operasyonda 12 Sivil Öldürüldü
Afganistan'daki Operasyonda 12 Sivil Öldürüldü
<!-- IMAGE -->

NATO, Afganistan’ın güneyindeki Helmand ilinde düzenlediği büyük operasyonda 12 sivilin yanlışlıkla öldürüldüğünü açıkladı.

NATO tarafından yapılan açıklamada, direnişçilere atılan iki füzenin hedefini şaşırdığı bildirildi. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai olaydan üzüntü duyduğunu açıkladı ve Nad Ali bölgesindeki bu olayla ilgili olarak bir soruşturma başlattı.

Dün başlatılan operasyon, Helmand’da 80 bin kişinin yaşadığı ve çiftçilikle geçinen Marjah bölgesini hedef alıyor. 15 bin Amerikan, İngiliz ve Afgan askerinin katıldığı operasyon, Taleban’ın bölgedeki direnişini kırmayı amaçlıyor.

CNN televizyonuna demeç veren Ulusal Güvenlik Başdanışmanı James Jones, operasyonun yolunda gittiğini açıkladı.

Amaç Taleban'ın Kalelerinden Birini Ele Geçirmek

NATO ve Afganistan kuvvetleri, Cumartesi günü, Afganistan’ın güneyinde Müşterek kod adıyla büyük bir harekat başlattı. Operasyonun amacının Taliban’ı, elinde kalan son kalelerinden birini daha terke zorlamak olduğu belirtiliyor.

Afgan yetkililer şu ana kadar militan oldukları sanılan yirmi kişinin öldürüldüğünü söylüyor. NATO yetkilileri dört askerin bomba patlaması, birinin de vurularak öldürüldüğünü açıkladı.
Operasyona katılan Amerikalı teğmen Ryan Eagle yer yer direniş gördüklerini ancak yoğun bombalı tuzaklarla karşılaştıklarını söyledi.

Amerikalı teğmen, “Direniş sınırlıydı. Aslında beklediğimizden de düşük bir direniş gördük. Fakat yerleştirilmiş bomba ve bombalı tuzaklar vardı,” diyor.

Koalisyonun Güney Kuvvetleri Komutanı İngiliz Tümgeneral Nick Carter, bu operasyonun başlatılmasını, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin onayladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Karzai bir bildiri yayınlayarak, koalisyon kuvvetlerini azami dikkat göstermeye çağırdı. Karzai ayrıca Taleban’a, şiddete son verip sivil topluma katılma çağrısını da tekrarladı.
Operasyonun yürütüldüğü bölgede, sayıları birkaç yüzle bin arasında Taleban militanının mevzilendiği tahmin ediliyor. Taleban’ın kontrolündeki 80 bin kişinin yaşadığı kasaba, direnişçilerin güneydeki barınaklarından biri. Ayrıca bu kasaba, Taleban’a gelir sağlayan karlı afyon ticaretinin de önemli merkezlerinden biri.

Amerikalı onbaşı John Beatley operasyon hakkında, çevirmen aracılığıyla yerli halka bilgi verdi. Amerikalı asker, “Taleban’a burada artık barınamayacağını söyleyin. Taleban’a bizim buraya geldiğimizi ve sizin özgürlüğünüzü garanti altına aldığımızı söyleyin,” diyor.

NATO bu operasyonun başlayacağını, halka gölgeyi terk etme fırsatı vermek amacıyla, bir hafta önce açıkladı. Koalisyon yetkilileri sivilleri korumak için çok sıkı önlemler alındığını söyledi.

Operasyon, Başkan Obama’nın Aralık ayında Afganistan’a ek 30 bin asker gönderme kararından sonra, en büyük kara herekatı oluyor.

Öte yandan Taleban militanları geçen Aralık ayında kaçırılan iki Fransız gazetecinin videosunu yayınladı. Videoda gösterilen rehineler kendilerine iyi davranıldığını söyledi ve Fransız hükümetinden serbest bırakılmaları için pazarlık çabalarını sürdürmesini istedi. Fransız görevliler ve üç Afgan çalışan 30 Aralık’ta Kapisa’da kaçırılmıştı.

XS
SM
MD
LG