Erişilebilirlik

İran İslam Devriminin Yıldönümünde Çatışmalar Çıktı


İran'da güvenlik güçleri ile muhalefeti destekleyenler arasında İslam Cumhuriyeti'nin 31'inci kuruluş yıldönümü törenleri sırasında çatışma çıktı. Yıldönümü törenleri nedeniyle Tahran'da binlerce kişi yürüyüş yaptı.

İran'da muhalefetin görüşlerini yansıtan web sitelerigüvenlik güçlerinin protestocu halkı göz yaşartıcı bomba ile dağıtmaya çalıştığını duyuruyor.

Reformcu muhalefet lideri Mehdi Karrubi ve eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin yürüyüş sırasında saldırıya uğradıkları belirtildi.

Muhalefet yandaşlarının verdiği bilgiye göre yetkililer Hatemi'nin yengesi Zehra Esragi ve erkek kardeşi Muhammed Rıza Hatemi'yi de kısa süreliğine göz altına aldı. Esragi aynı zamanda İslam Devrimi'nin mimarı Ayetullah Humeyni'nin torunu oluyor.

Tahran'ın ünlü Azadi meydanında ise Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yüzbinlerce kişiye hitaben bir konuşma yaptı.

Ahmedinejad konuşmasında İran halkının başarılarını övdü, batı karşıtı propaganda yaptı ve İranlı bilimadamlarının ilk yüksek kaliteli nükleer yakıtı ürettiklerini açıkladı.

Muhalefet liderleri Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Karrubi ise yandaşlarını barışçıl protesto gösterileri yapmaları konusunda uyardı.

Bugün İran'da Şah rejiminin 1979 yılında devrilmesinin yıldönümü. Her sene yüzbinlerce İranlı yıldönümü kutlamalarına katılıyor.

XS
SM
MD
LG