Erişilebilirlik

'Ermeni Tasarısı Baskı Unsuru'


1915 olaylarının soykırım olarak nitelenmesi çağrısında bulunan tasarı Amerika Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda önümüzdeki ay görüşülecek. Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Henri Barkey, tasarının geleceğinin doğrudan Türkiye - Ermenistan ilişkilerindeki gelişmelere bağlı olduğu görüşünde.

Soykırım tasarısı önce Amerika Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda oya sunulacak. Dışişleri Komisyonu Başkanı Demokrat Partili California milletvekili Howard Berman tasarının 4 Mart tarihinde gündeme alınmasını ve oya sunulmasını planlıyor. Geçen yıl Mart ayında hazırlanan 252 sayılı tasarıya şu ana kadar 137 milletvekili destek vermiş durumda. Bağlayıcı niteliği olmayan tasarıda, “Amerikan dış politikasının Ermeni soykırımına ilişkin duyarlılığı yansıtması” isteniyor.

Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Henri Barkey tasarının gündeme alınmasının Türkiye – Ermenistan ilişkilerindeki gelişmelere doğrudan bağlı olduğunu düşünüyor.

Tasarılar konusunda Obama yönetiminin tutumu henüz açıklık kazanmadı. Barkey, Obama Yönetimi’nin Türkiye'yle Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasına büyük önem verdiğini vurguluyor. Amerikalı yetkililer de bu sürecin ilerlemesi gerektiğini fırsat buldukça dile getiriyordu. Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Phil Gordon geçtiğimiz günlerde yaptığı bir basın toplantısında Türkiye’yle Ermenistan’ın diplomatik ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesini öngören protokolleri onaylaması ve uygulamaya koyması gerektiğini söylemişti. Gordon, Ermeni tasarılarına atıfta bulunarak bu sürecin “diğer konulardan ayrı olarak” yürütülmesi gerektiğini kaydetmişti.

Türkiye - Ermenistan ilişkileri konusundaki sürecin raydan çıkmak üzere olduğu görülüyor. Peki bu aşamaya nasıl gelindi? Ermenistan Anayasa Mahkemesi, hükümetin protokolleri imzalayarak anayasasında yer alan “1915 soykırımının tanınması” hükmünü ihlal etmediğine, protokollerin meclise sunulabileceğini kararlaştırdı. Barkey’e göre Türkiye süreçten çekilmek için bu kararı bahane olarak kullanıyor. Dahası Barkey, süreç tıkanırsa bundan Türk tarafının sorumlu olarak görüleceğini düşünüyor.

Kesin olan şu ki, Washington, Türkiye - Ermenistan ilişkilerindeki gelişmeleri yakından izliyor.

Haberin tümünü, Henri Barkey'nin değerlendirmelerini sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG